SARAJEVO – Prvooptuženi Luka Dragičević, današnjom presudom Suda BiH oslobođen je optužbi za ratni zločin u Štrpcima 1993., a ubzo nakon izricanja presude napustio je Sud BiH ne želeći da daje izjave.

Dragičević je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Sudija Vesna Jesenković je rekla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću poverio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila.

“To nisu potvrdili nijedan svedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza”, rekla je sudija u obrazloženju presude, preneo je sarajevski portal Klix.

Tužilaštvo je dokazalo da je Dragičević dobijao izveštaje ili naređenja, ali nije dokazalo kako je kasnije postupio po tim naređenjima. Nijedan svedok nije rekao da je obavestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubistvima civila, rekla je sudija.

U slučaju Strpci prvostepenom presudom osuđeni su na po 13 godina zatvora Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović.

Oni su optuženi su za ubistva 20 putnika bošnjačke nacionalnosti u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

Tanjug