KABUL – Talibanske snage ubile su šestoricu članova Islamske države u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, rekao je danas portparol talibana.

Članovi Islamske države ubijeni su u raciji na njihovo sklonište, a teroristi bili su umešani u dva velika napada prethodnih nedelja – jedan na gradsku džamiju, drugi napad je izvršen u obrazovnoj ustanovi gde je ubijen veliki broj učenica, rekao je portparol Kari Jusuf Ahmadi.

“To su bili napadači na džamiju Vazir Akbar Kan i institut Kadž”, rekao je Ahmadi i dodao da je jedan član talibanskih snaga ubijen tokom operacije.

Za te napade nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

U napadu na ženski odeljak instituta Kadž 30. septembra ubijeno je 53 ljudi, u pitanju su uglavnom devojčice i mlade devojke.

Pre toga, 23. septembra, najmanje sedam ljudi je ubijeno, a više od 40 ranjeno, u eksploziji u blizini džamije Vazik Akbar Kan.

Otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine, rekli su da su se fokusirali na bezbednost zemlje, posle nekoliko decenija rata.

Međutim, nekoliko eksplozija pogodilo je Kabul i ostale urbane delove zemlje prethodnih meseci, a Ujedinjene nacije su ocenile da se situacija pogoršava.

Avganistanska podružnica terorističke Islamske države, poznata pod imenom Islamska država Horasan, neprijatelj je talibana.

Teroristi lojalni Islamskoj državi prvo su se pojavili 2014. godine u istočnom Avganistanu, a kasnije su vršili napade u ostalim oblastima.

Tanjug