SOFIJA – Bugarski granični policajac ubijen je na granici sa Turskom, u pucnjavi za koju se sumnjiči grupa migranata, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Bugarske Ivan Demerdžiev.

On je rekao da je neidentifikovana osoba pucala sinoć sa turske teritorije na policajce i vojnike, koji su patrolirali delom granice u blizini sela Goljam Dervent, prenosi Rojters.

Policajac je preminuo na licu mesta, dok ostali nisu povređeni.

Kako je saopšteno, na lice mesta upućene su dodatne patrole, ali napadač nije uhvaćen i veruje se da je na teritoriji Turske.

Ministar je rekao da je od Turske dobio uveravanja da će napadač biti pronađen i dodao da će granične patrole početi da koriste još jednu vrstu oružja, ali nije precizirao o čemu se radi.

“Patrole se svakodnevno suočavaju s neviđenim talasom migranata. Sinoćni slučaj bio je ekstremni čin agresije”, rekao je Demerdžijev, dodajući da bi turska strana trebala da zauzme aktivan pristup rešavanju problema.

“Isto sam zatražio i od Evropola i Evropske komisije”, kazao je bugarski ministar.

Bugarska je na južnoj granici sa Turskom rasporedila 350 vojnika i 40 vojnih vozila, kako bi se izobrila sa sve brojnijim talasima migranata.

Tanjug