BEOGRAD – Nije tačno da je predloženi rebalans budžeta inflatorni, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije reagujući na izjavu poslanika Stefana Jovanovića iz Poslaničke grupe Narodna stranka.

Rekao je i da je Narodna stranka protiv povećanja subvencija poljoprivrednicima, protiv povećanja penzije od devet odsto, te naveo da je u rebalansu 15 milijardi dinara više za socijalna davanja za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dete i za rešavanje stambenog pitanja za mlade majke.

Regujući na Jovanovićevu ideju da se porez na dodatu vrednost za hranu smanji sa 10 na jedan odsto, Mali je ocenio da je to tipična populistička ideja i da se ona i u našem regionu loše pokazala.

U tom smislu naveo je primer Hrvatske koja je tako postupila i zatim priznala da nije uradila dobro.

„Hrvatski ministar finansija je pre oko dva meseca priznao da smanjenje PDV na hranu nije urodilo plodom“, rekao je Mali.

Naveo je da u slučaju smanjenja PDV hrana ipak poskupljuje, a budžet ostaje uskraćen zbog smanjenja prihoda od tog poreza.

Zbog toga je upozorio da je potreban oprez i poručio: “Mi vodimo odgovornu ekonomsku politiku. Naše mere su ozbiljne, kontrolišemo cene šecera, mesa, mleka i time čuvamo životni standard i obuzdavamo inflaciju a i cene goriva držimo pod kontrolom“.

Istakao je da je država preuzela na sebe najveći teret ove krize, kao što je bio slučaj i za vreme pandemije kovida 19.

Tanjug