MOSTAR – Na današnji dan pre 29 godina, nakon što je u više navrata pogođen projektilima Hrvatskog veća odbrane (HVO), srušen je Stari most u Mostaru, simbol grada na Neretvi i najvrednijeg kulturno-istorijskog nasleđa u Bosni i Hercegovini.

Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993. godine je bila vest koja je obišla svet o čemu se i danas priča.

Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem Hrvatskog veća obrane (HVO). S njim i cela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile deo po deo mosta.

I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleklo je remek delo Mimara Hajrudina. Most je srušen.

Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine.

Završena je u julu naredne godine, a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspešno je izvela turska firma ER-BU.

U julu 2005. na zasedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most na Neretvi je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. On je, prema legendi, pre skidanja skele u strahu od tadašnjih vlasti pobegao u Bijelo Polje, severno od Mostara, gde je čekajući na vest da most “nauzgor” u velikoj steni uklesao kamenicu koja je danas jedna od turističkih atrakcija u ovom delu Mostara, podseća sarajevska N1 tv.

Tanjug