Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom energetike Republike Azerbejdžan Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike.

Srbija je otvorena za sve mogućnosti diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom, izjavila je ministarka Đedović i naglasila da će, u tom smislu, intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

„Kada bude završen gasni interkonektor Srbija-Bugarska, dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska-Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja i dodatno divesifikovati izvore. Veza sa Južnim Gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom iz Azerbejdžana, odnosno gasnog polja Šah Deniz u Kaspijskom moru“, rekla je ministarka Đedović. To će, kako je istakla, Srbiju u značajnoj meri učiniti i tranzitnom rutom, što će dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona ali i ostatka Evrope.

Uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima, doprineće stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima, naglasila je ministarka Đedović. Ona je sa Šahbazovim razgovarala o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Ministri su razgovarali i o daljim koracima saradnje, koja je definisana Sporazumom Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan 1. juna 2022. godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu kao deo delegacije Republike Azerbejdžan koju predvodi predsednik te države Ilham Alijev.

indeksonline.rs