BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u periodu od 28. oktobra do 9. novembra BCG vakcinu primilo 330 dece, od čega 255 u Beogradu, a 75 u ostatku Srbije.

Kako je navedeno, do tog broja došlo se analizom pristiglih podataka u Institut za javno zdravlje Srbije iz nadležnih zdravstvenih ustanova, odnosno domova zdravlja, opštih bolnica i GAK Narodni front.

Što se tiče Beograda, kako se navodi, broj vakcinisane dece je 255, a ukupan broj zakazanih termina za vakcinaciju od početka procesa je 588.

Kod jedne bebe su utvrđene privremene kontraindikacija za vakcinaciju, a otkazani su termini za vakcinaciju 17 beba.

U istom perionu, u ostatku Srbije, zakazana je vakcinacija 100 beba, od kojih su 75 primile BCG vakcinu, a još pet beba ima zakazane termine za vakcinaciju.

Kako se navodi, kod 12 beba su utvrđene privremene kontraindikacije za vakcinaciju, roditelji dve bebe se nisu pojavili u vreme zakazanog termina, roditelji jedne bebe odbili su vakcinaciju zbog preseljenja u Nemačku, roditelji tri bebe su van mesta boravka i vakcinacija će se obaviti nakon povratka, a dvoje dece će se vakcinisati u Narodnom frontu.

Kako se navodi u saopštenju, u narednom periodu se nastavlja vakcinacija dece BCG vakcinom u svim nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i aktivnosti koordinacije, praćenja, obuhvata i izveštavanja od strane Instituta za javno zdravlje Srbije.

Tanjug