BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se sa specijalnim izvestiocem Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijanom Salviolijem, a na sastanku je potvrđena spremnost za nastavak dosadašnje saradnje i u novom mandatu Vlade Republike Srbije.

Ministarka je istakla da je Srbija posvećena i duboko privržena negovanju kulture sećanja, kao i da je naša zemlja u poslednjih nekoliko godina po pitanju razvijanja i čuvanja kulture sećanja napravila velike pomake u odnosu na prethodni period. Ukazala je da je u tom cilju Srbija unapredila pravni okvir i donela važne zakone iz ove oblasti.

Gojković je naglasila da su tokom prošle i ove godine uspešno započeti važni projekti za kulturu sećanja i stradanja u Drugom svetskom ratu i da se finansiraju isključivo sredstvima Republike Srbije i u tom okviru posebno kao najveći izdvojila projekat Memorijalnog centra “Staro sajmište”.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture je napomenula da postoji potpuna odlučnost države da se sprovede ovaj projekat od posebnog značaja i da je u tom cilju započeta prva faza radova obnove Centralne kule Starog sajmišta, kao i da će u decembru ova republička ustanova kulture imati prvu samostalnu izložbu.

Gojković je na sastanku istakla značaj rada i na drugim aktivnostima, kao što je izgradnja memorijalnog centra i sadržaja koji neguju sećanja na Holokaust u Boru, a posebno je podvukla važnost rada i prikupljanja artefakata Muzeja žrtava genocida.

Ona je specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija prenela apsolutnu posvećenost i privrženost Srbije za postizanje dogovora o pripremi zajedničke stalne postavke jugoslovenskog paviljona, odnosno Bloka 17 u Državnom muzeju Aušvic ? Birkenau u Poljskoj.

Specijalni izvestioc Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijano Salvioli je izrazio zahvalnost na naporima i aktivnostima koje Srbija ulaže na očuvanju kulture sećanja, posebno na događaje u Drugom svetskom ratu.

Gojković i Salvioli su razgovarali i o važnosti negovanja kulture sećanja i na sve ratne žrtve sukoba tokom 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije.