BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije tokom popodnevnog dela sednice polemisali su o tome ko je “preleteo” iz koje u koju stranku, a došlo je i do malog incidenta.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je zbog obraćanja u parlamentu “zaradio” i opomenu predsednika Skupštine zbog toga što se na neprimeren način obratio kolegama iz vladajuće većine.

Lutovac je, naime, tražio od predsednika parlamenta da opomene ministra Sinišu Malog da ne koristi mobilni telefon, pa je na dobacivanje poslanika vladajuće koalicije rekao:

“Opomenite primate”.

Lutovac je govorio o tome ko je sve od poslanika vladajuće kolaicije prešao iz koje u koju stranku, a u tome mu se pridružio i poslanik Aleksandar Jovanović Chuta koji je ministru finanasija rekao da je on bio na čelu Agencije za privatizaciju kada je 345.000 građana ostalo bez posla zbog neuspešnih privatizacija.

Chuta je poslanicima pokazao flašu od litar i po mleka za koju je kazao da košta 270 dinara i dodao da to najbolje svedoči kolika je inflacija i koliko je sve poskupelo u Srbiji.

Mali je rekao da on nikada nije bio član Demokratske stranke, ali da se ponosi svojom karijerom i uspešnim privatizacijama za koje je bio nadležan.

“Nikada nisam bio član DS. Postao sam član Srpske napredne stranke 2012. godine zbog mog prijatelja Aleksandra Vučića “, rekao je Mali.

Mali je dodao da je bivša vlast od 2002. do 20212. izgubila 345.000 radnih mesta, a da se aktuelna vlast za 10 godina izborila za novih 440.000 radnih mesta u Srbiji.

Reagujući na kritike poslanika opozicije da se sada teže živi podsetio da je 2012. godine prosečna plata bila 341 evro i dodao da ne veruje da je to davalo ljudima mogućnost da bolje žive nego sa današnjom gotovo dvostruko većom prosečnom platom.

Lutovac se u nekoliko navrata vratio na temu ko je sve prešao iz koje u koju stranku, obraćajući se i šefu poslaničke grupe SNS Milenku Jovanovu navodeći da je i on jedan od toh koji su promenili stranku, ahi uz opasku da je i on promenio stranku, na šta je Jovanov odgovorio da ima preletača koji su mnogo pre njega menjali stranke.

Kazao je i da očekuje da poslanici poput Lutovca ne drže predavanje.

“Nemojte vi da nam držite predavnje o korupciji koji ste sopstvenu stranku pokrali, opljačakali ste sve čega ste se dotakli, vi nam pričate o stranačkom zapošljavanju”, rekao je Jovanov.

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić osvrnuo se na dešavanja na Kosovu i Metohiji i kazao da je ponašanje tzv. vlasti u Prištini neprihvatljivo i da Zavetnici podržavaju izlazak Srba iz lažnih institucija lažne države Kosovo.

“Iza Srba koji su izašli iz institucija očekujemo da stane Vlada Srbije za šta ćete imati punu podršku stranke Zavetnici “, rekao je Nikolić.

Govoreći o rebalansu budžeta ponovio je da je bilo malo vremena da se poslanici upoznaju sa predlogom ocenivši da je nejveća stavka u njemu energetika i dugovanja EPS-a .

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kritikovao je rebalans budžeta i rekao da se njime posle 10 godina nastavlja kontinuitet ekonomske politike, ocenjujući da je “cela ekonomska politika vladajuće koalicije šibicarska”.

Jovanov je replicirao da “đak koji je imao keca i polagao u avgustu i dobio dvojku pokušava da drži predavanje Siniši Malom koji je bio student generacije na Ekonomskom fakultetu”.

Jovanov je kazao da zna zašto Aleksić govori sa prezrenjem o šibicarima, jer je dok bio predsednik opštine Trstenik baratao milionima.

“Te šibice, to njega ne intersuje, njega zanimaju samo milioni zato je i dobio krivicnu prijavu”, rekao je Jovanov.

Nakon obraćanja Aleksića počela su međusobna dobacivanja poslanika vlasti i opozicije što je u jednom trenutku dovelo do toga da poslanik Narodne stranke Borisalv Novaković krene prema klupama poslanika vladajuće koalicije, a za njim i poslanici NS Stefan Jovanović i Vladimir Gajić koji su, kako se činilo, pokušali da smire stranačkog kolegu.

Došlo je, međutim, do koškanja i verbalnog obračuna poslanika vlasti i opozicije zbog čega je Orlić odredio pauzu.

Strasti su se stišale i sednica je nastavljena posle nekoliko minuta.

indeksonline.rs/Tanjug