Danas se u Srbiji održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština.

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina otvorena su u 7.00 časova, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Svi birači upisani su u posebne biračke spiskove, a na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20.00 časova.

Glasanje za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru i Sjenici protiče bez problema, rečeno je u lokalnim organima RIK-a za sprovođenje tih izbora.

Pravo glasa na izborima za novi saziv BNV ima 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Mogu da glasaju za jednu od pet izbornih lista: „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, „Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“, „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“, „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ i „Bošnjačka lista – Esad Džudžo“.

Oko 10h na biračkom mestu 64 u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, na izborima za BNV glasao je nosilac liste SDP Husein Memić.