BEOGRAD – Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da zahtev lidera Dveri Boška Obradovića da se uvede, kako kaže, moralno-etička procena veštacke oplodnje u Srbiji, kako bi se izbegla promena genoma buducih naraštaja, predstavlja otvoreno širenje nacistickih ideja i, kao takvo, mora biti sankcionisano.

“Umesto da ove odluke dobiju podršku svih, pa i opozicije, jer su duboko humane i rešavaju jedan od najvecih problema današnje Srbije, mi od Boška Obradovića slušamo nakazne ideje o genetskom, rasnom i nacionalnom čistunstvu”, naveo je Stefanović na FB.

Stefanović je naglasio da je to nešto preko čega Srbija ne sme da pređe.

“Nažalost, nisu ga sankcionisali mediji koji su to prvi bili dužni, pa su objavili Obradovićeve stavove, za koje do pojave Dveri nije bilo mesta na političkoj sceni Srbije”, naveo je Stefanović.

Stefanović kaže da ako već mediji, poput Danasa koji sami za sebe kazu da su nezavisni i profesionalni, ne umeju da prepoznaju nacizam i saučestvuju u njegovom širenju, onda su na potezu javnost i državni organi, čija je dužnost da zaustave promociju nacistickih ideja rasne čistoće.

Bivši ministar odbrane smatra da ako sada svi zajedno pređemo preko Obradovićevog rasnog čistunstva, nećemo imati pravo da se iznenadimo ako lider Dveri sutra bude tražio da ljudi druge nacije, vere i boje kože nose trake oko ruke.

“Zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vucicu i njegovom stalnom traženju da se poboljšaju uslovi za veštačku oplodnju u Srbiji i da se hiljadama bračnih parova bez dece ostvari njihov životni san i to u svojoj zemlji, Srbija danas to može da obezbedi svojim građanima”, rekao je on i naglasio da je to jedna od naših ključnih poluga za podsticanje rađanja, a time i za zaustavljanje negativnog trenda smanjenja naše populacije, što, dodaje, nije uradila nijedna vlast pre ove.

“Dveri” su ranije objavile saopštenje koje je preneo “Danas”, u kome se navodi da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja i da zato treba da bude sprovedena javna rasprava o takvoj odluci.

Stranka na čijem čelu je Obradović smatra da to što će za ovakva vid vantelesne oplodnje moći da se prijave i žene bez partnera, “insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi naručuju i usvajaju decu”.