Počela je nacionalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Reč je o globalnoj, svetskoj kampanji koju obeležava blizu 2.000 organizacija u više od 100 država sveta. ”16 dana” obuhvata važne međunarodne datume koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra, 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov poručio je danas u Kragujevcu da su snažnija afirmacija pozitivnih društvenih vrednosti, brže i oštrije sankcionisanje počinilaca i nulta tolerancija prema svim oblicima nasilja, neki od koraka koje će država preduzeti u narednom periodu u cilju suzbijanja ove negativne, ali učestale pojave.

Govoreći za RTV Novi Pazar, programska direktorka KC ”Damad” Zibija Šarenkapić kaala je da je ovom problemu izuzetno važno govoriti, naročito u trenutku kada se navršava 20 godina od kada je Krivični zakon dopunjen stavom koji se odnosi na kažnjavanje nasilja u porodici kao krivičnog dela.

”20 godina radimo na stavljanju u fokus porodičnog nasilja i rodno uslovljenog nasilja kao javno duštvenog problema. Pre tri godine donet je zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji jasno definiše da žrtve porodičnog nasilja imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć” kazala je Šarenkapić.

Ona je istakla da istraživanja pokazuju da je nepoverenje žrtava porodično ili rodno uslovljenog nasilja, prepoznato kao veliki problem, zbog čega je izuzetno važna uloga svih aktera, odnbosno institucija sistema,

Kampanja koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

rtvnp.rs