BEOGRAD – Poslanik SDPS Muamer Bačevac najavio je da će stranka glasati za rebalans, jer je zadovoljna predlogom.

On je to najavio na sednici Narodne skupštine koju je obeležila polemika između ministra finasija Siniše Malog i poslanika opozicije.

Poslanici opozicije, naime, iznosili su kritike na račun budžeta, tvrdeći, između ostalog, da njim nije obuhvaćeno rešenje za smanjenje siromaštva, na šta je ministar finansija Siniša Mali odgovorio da je država izdvojila 15 milijardi dinara rebalansom budžeta za socijalna davanja i pozvao predstavnike opozicije u parlamentu da diskutuju argumentima, a ne paušalnim ocenama.

Poslanik Poslaničkog kluba Moramo-Zeleno-levi klub Radomir Lazović je govoreći o nedostacima predloga rebalansa budžeta kazao da je glavni problem u Srbiji što je svaki treći građanin Srbije na ivici siromaštva.

Lazović smatra da su nepotrebna tri najavljena kredita o kojima će se raspravljati, a od kojih se jedan odnosi, kako je rekao, na vraćanje dugova, drugi je namenjen rušenju starog mosta na Savi i pravljenju novog, a treći je za uvoz zastarele tehnologije za prečišćavanje voda.

Kazao je da je rebalansom budžeta trebalo da bude izdvojeno više novca za jednokratnu pomoć za hiljadu najugroženijih studenata, kao i za rešavanje ekoloških problema. On je izneo i podatak da u Srbiji ima između 20.000 i 30.000 deponija.

Lazović je naveo da napadi na pojedine medije dolaze od nekih ljudi koje podžava vlast, na šta mu je šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić -zajedno možemo sve” Milenko Jovanov odgovorio da je to “nova podmetačina i perverzija”

“Vi ste ti koji pretite da ćete nas juriti po ulicama, vešati na Terazijama, da ćemo plutati Savom i Dunavom. To rade vaši aktivisti”, rekao je Jovanov.

Osvrćući se na zamerku zbog rušenja i pravljenja novog mosta na Savi, Jovanov je kazaao da su neke opozicione stranke protiv svega što se gradi, bilo da je u pitanju most, šetalište ili bilo šta drugo.

“Vi ste protiv da se u ovoj zemji išta radi. E pa radiće se i gradiće se, jer narod to traži”, rekao je Jovanov.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kazao je da su se u obrazlaganju rebalansa budžeta čuli “impresivni podaci o povećanju plata i penzija, prihodnoj strani BDP koji raste, ali se nisu čuli podaci o tome kolika je inflacija i koliko je siromaštvo u Srbiji”.

Obradović je izneo predloge Dveri za koje smatra da bi trebalo da budu deo rebalansa budžeta, a među kojima je i vraćanje oduzetog dela penzije penzionerima, povećanje minimalne penzije, kao i uvođenje socijalnih penzija.

Obradović je naveo da su neke životne namirnice poskupele od 30 do 50 odsto navodeći kao primer ulje i šećer i dodao da je to preveliko opterećenje za budzet građana, baš kao i povećanje cena ogreva i naftnih derivata.

Obradović je izneo i predloge Dveri o tome kako smanjiti siromaštvo i pružiti sigurnost građanima u nastupajućim kriznim mesecima.

Jovanov je kazao da je “to spisak lepih želja”, ali da od toga ništa nije realno, jer se čini da bi za te oredloge bila potrebna tri bidžeta.

Siniša Mali je rekao da je sada jasno da neka izdavajanja među kojima je i povećanje budžeta za vojsku smetaju onima koji su glasnogovornici poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, a koja je otvoreno rekla da navija za Aljbina Kurtija, Janka Veselinovića i Nebojšu Zelenovića.

To je, kako je ocenio, važno kako bi znalo čije reči ko izgovara u parlamentu.

On je naveo i da su rebalansom već odvojena sredstva za zaštitu životne sredine i da nije tačno da u Srbiji postiji između 20.000 i 30.000 deponija, već da ih ima 3.500 od kojih je 750 očišćeno.

“Imate cifre, imate podatke i hajte da razgovaramo argumentima, pozovite se na konkretne činjenice, a ne paušalno da dajete ocene”, rekao je Mali.

Mali je kazao i da su veoma opasne izjave Obradovića da će svima povećati davanja, povećati penzije i dodao da nikako nije pomenuo odakle će obezbediti sredstva za tako nešto.

“Niko ne beži od teme inflacije. Dve trećine inflacije je uvezeno, zbog nestabilnosti na svetskom tržistu usled rata u Ukrajine i imate enorman rast cena struje i gasa, što sam i rekao u obrazloženju”, kazao je Mali.

On je dodao da veća cena sirovina utiče i na cenu gotovih proizvoda i naglasio da je najvažnije da kurs dinara ostane stabilan, jer to utiče na stepen inflacije .

Mali je dodao da su preduzeti koraci da se ograniči rast cena osnovnih životnih namirnica i goriva i naglasio da nije bilo značajnih povećanja cena gasa i struje.

“I dalje imamo najjeftiniji gas i struju, trudili smo se da inflaciju zadržimo na što nižem nivou”, rekao je Mali.

On je dodao da je nemoguće potpuno zaustaviti inflaciju koja “trese” ceo svet i kao ilustraciju naveo da Srbija ima najjeftini hleb i brašno u regionu.

“Cena hleba od 500 grama u Srbiji je 0, 40 evra u Hrvatskoj 0,70 do 1.30 evra, BiH 0,77 do 0,81, u Makedoniji 0,73 do 0, 80 evra. Brašno u Srbiji košta po kilograu 0,66 do 0,67 evra , u BiH je 0,82 do 0,84 , u Albaniji više od evra”, rekao je Mali.

indeksonline.rs