BANJALUKA – Nova Vlada Republike Srpske će od 16 ministarstava imati osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, najavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u Narodnu skupštinu uputio odluku kojom je mandat za sastav nove Vlade Srpske dodelio Radovanu Viškoviću.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekao da je odluku o mandataru doneo nakon jučerašnjih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove vlade.

“Ovo je deo politike u kontinuitetu. Višković je dužnost obavljao protekle četiri godine u veoma kompleksnim i izazovnim okolnostima”, rekao je Dodik i izrazio nadu da će nova vlada adekvatno odgovoriti svim izazovima.

Rekao je da će kao predsednik Republike Srpske od Radovana Viškovića tražiti da obezbedi da ministri predano i odgovorno rade svoj posao.

Ponovio je da Višković u ovom trenutku ima većinu od 56 poslanika za formiranje vlade.

Dodik je rekao da će u novoj Vladi od 16 ministarstava biti osam Srba ministara, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

“Sastav nove vlade biće kompleksan i trebaće suptilno naći balans koji se mora obezbediti. Većina političkih partija koje učestvuje u podršci vladi bi samo predložili Srbe. U tom pogledu moramo videti kako će to sve izgledati”, rekao je Dodik.

Istakao je da razume interesovanje novinara za sastav nove vlade, ali da treba dati prostor mandataru da obavi konsultacije.

Dodik je podsetio da su njegove konsultacije juče sa političkim partijama bile u vezi sa mandatarom i eventualno o njihovom učešću.

“Trudio sam se da vidim njihova očekivanja, i svi imaju različita očekivanja”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.