OSLO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da primoraju Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

“Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

Istakao je da je Srbima prekipelo i dodao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

“Izgleda nisu pažljivo slušali, možda je to i dobro, možda sam i suviše rekao”, rekao je Vučić i dodao da situacija na severu KiM, ali i svuda u pokrajini, što se srpskog naroda tiče, bukvalno vri.

“Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo, a to na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve ono što mu odgovara, a nikada da se pozove na ono što mu se ne sviđa, jer za to što mu se ne sviđa on ima samo jedan komentar što je sumanuto i potpuno besmisleno, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano”, rekao je Vučić.

Naveo je da Kurti iz dalje prošlosti izvlači zaključke o sopstvenoj nezavisnosti i pravovaljanosti sopstvene nezavisnosti.

“I uvek je tako, nećemo valjda se vraćamo u prošlost, a kada se vratimo prošlost onda bi da mi objašnjava šta je Slobodan Milošević radio ili ne znam ni ja ko, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu i što moraju da ispune”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, to će morati da se ispuni da bi se razgovaralo o nečemu drugom.

Vučić je rekao da će Kvinta uvek da podržava Albance na KiM, te da je podrška Nemca po tom pitanju najizraženija.

“To je njihovo dete, oni će da ga ljuljaju dokle god mogu i nema tu velike filozofije i nema tu velikih očekivanja sa naše strane”, rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbiji biti mnogo teško da izdrži pritiske, te dodao da je zabrinut za zemlju, a ne za sebe.

“Meni ne mogu ništa lično odavno, niti imam račune niti imam nekretnine u inostranstvu…Da me ucenjuju bilo čime, besmisleno je. Poslednji mi je mandat predsednički, jedino što mogu to je da ucenjuju Srbiju i to je ono što možemo da očekujemo, ali naše je da se borimo i čuvamo svoju zemlju”, zaključio je Vučić.

Tanjug