SARAJEVO – Ambasada SAD u Sarajevu odgovorila je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću na tvrdnje da je visoki predstavnik Kristijan Šmit pod njihovim uticajem i da se bave samo kompromitacijom njegove stranke, porukom da SAD “podržavaju snažnu Kancelariju visokog predstavnika koji nezavisnim delovanjem obezbeđuje provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Kancelarija (visokog predstavnika) ima nužnu i ključnu ulogu u osiguravanju funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine i njihovih mehanizama podele vlasti”, navodi se u reagovanju Ambasade SAD za portal sarajevskog Avaza.

Osvrnuli su se i na borbu protiv korupcije u BiH.

” Sjedinjene Države su u više navrata jasno stavile do znanja da je učinak državnih i entitetskih vlada u borbi protiv korupcije u protekle četiri godine bio slab, što je činjenica potkrepljena svim bitnim indeksima za ocenu stepena korupcije u BiH”, naveli su.

Dodaju da SAD sankcioniše pojedince ili kompanije samo kada im činjenice pokažu da je pojedinac korumpiran ili podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Kada Sjedinjene Države sankcionišu pojedinca, ili pravno lice, bilo zbog korupcije, podrivanja demokratskih institucija ili angažovanja u antidejtonskim aktivnostima, to čine jer su nam činjenice pokazale da je pojedinac, ili pravno lice, bio uključen u očigledne i ozbiljne radnje. Sankcije su ozbiljne i ne izriču se olako niti se lako ukidaju i nisu zamena za domaće postupke”, ističu iz američke Ambasade.

Sjedinjene Države, ukazali su, snažno podržavaju rad nezavisne policije, tužilaca i sudija koji traže odgovornost u skladu sa zakonima BiH, uključujući i za izabrane zvaničnike.

Lider SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za sarajevsku BHRT ranije izjavio da je “visoki predstavnik Kristijan Šmit pod utiecajem američke Ambasade i da je pre pola godine počela kompromitacija SDA u međunarodnim krugovima”.

“Na raznim sastancima SDA se predstavljala kao korumpirana stranka, pa i javno, izveštaji su se slali i u Stejt Department”, rekao je tada Izetbegović i pozvao ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da javno kaže ko je to u SDA korumpiran, zašto se samo bave SDA, a ne strankama koje su destruktivne po BiH poput SNSD Milorada Dodika.

Osvrnuo se i na ulogu premijera FBiH Fadila Novalića i kazao kako je njegova uloga u aferi “Respiratori” prenapuhana i da je siguran da će se na kraju pokazati da Novalić nema nikakve krivice.