BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu je doneo rešenje da otvori glavni pretres u postupku protiv četvorice nekadašnjih radnika Državne bezbednosti koji su prvostepeno osuđeni na kaznu zatvora od ukupno 100 godina za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Drugostepeni sud će otvoriti petodnevni glavni pretres sa početkom 6. marta iduće godine, navodi se u saopštenju na sajtu Apelacionog suda.

Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca.

Precizirajući razloge u saopštenju je navedeno da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, Viši sud u Beogradu ponovo je na iste kazne od po 30 godina zatvora osudio tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića i šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je bila druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je živeo.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe “Dnevnog telegrafa”.

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.