BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da povećanje plata i penzija u Srbiji ne samo da prati inflaciju već je i veće od inflacije.

“Inflacija će nam biti oko 11-11,5 odsto. Videćemo još, sačekaćemo NBS da izađe sa procenama, ali je svakako najniže povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, što je više od inflacije”, rekla je Brnabić na RTS-u.

Ona je navela da će povećanje za pripadnike Vojske Srbije biti 25 odsto, a da je povećanje minimalne cene rada 14,3 odsto, što je sve veće od inflacije.

“Kumulativno povećanje penzija, zajedno sa ovim u novembru, 20,8 odsto, značajno više od inflacije, tako da smo jedna od retkih zemalja u Evropi, ako ne i jedina, koja ima povećanje plata, penzija i minimalca veće od inlacije”, poručila je premijerka.

Ona je najavila da će biti nastavljeno kontinuirano povećanje plata i penzija i tokom 2023. godine.

“Uprkos svim izazovima prošle nedelje, videli ste da je predsednik Aleksandar Vučić otvorio jednu veliku i važnu japansku investiciju. To je Tojo Tajers, a ja ću sutra u Novom Sadu otvoriti razvojno-istraživački centar jedne renomirane kompanije, jedne od najboljih u svetu, a tokom januara još jedan isto renomirane svetske kompanije”, najavila je premijerka.

Ona je dodala da će 2022. biti rekordna godina po broju stranih ulaganja, uprkos tome što je bila mnogo teža nego prethodna zbog rata u Ukrajini.