U organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije danas je održana konferencija o Institucionalnim odgovorima na femicid u Republici Srbiji.

Konferencijom je predsjedavao i vodio je predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava dr Muamer Bačevac, pored njega na otvaranju je govorila i potpredsjednica vlade i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković, kao i potpredsjednica NSRS Snežana Paunović.

Bačevac je istakao da je ravnopravnost polova u našoj zemlji ustavna kategorija i strateško opredjeljenje ove vlade. I pored dobrih zakona poražavajuća statistika od 26 ubijenih žena u porodičnom nasilju nas obavezuje da moramo učiniti više na polju prevencije.

Na konferenciji su učestvovali Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, mr Zoran Pašalić, Zaštitnik građana, dr Biljana Zekavica, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nina Mitić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Pored ukazivanja na ovaj problem u javnosti, rešenje je u školama, porodicama, kompletnom društvu i prije svega zalaganjem za jednu kvalitetniju prevenciju od odgoja i obrazovanja djece i preko svih institucija gdje moramo isticati da su žene i muškarci u našem društvu ravnopravni i prevenirati ovo nasilje i agresiju koje je u porastu u našem društvu,“ zaključio je Bačevac.