BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za Beograd apsolutno nije nikakva novost da Priština pravi spisak Srba za hapšenje, ali da je jedina razlika u tome što su ga ovog puta javno objavili, iako su pre šest dana zvanično demantovali da prave ovakve spiskove.

“I zaista, nakon ovoga niko više u međunarodnoj zajednici nema prava da zatvara oči pred činjenicom koju više ni Priština ne krije, a to je da oni imaju spisak nepoželjnih Srba. Na tom spisku se nalaze imena koja apsolutno nikakve veze nemaju sa politikom. Na tom spisku se nalaze imena brata i starijeg sina predsednika Republike Srbije. To je nova provokacija, nova destabilizacija regiona, novi pokušaj pravljenja haosa, što Kurti kontinuirano radi sa ciljem izazivanja sukoba”, navela je Brnabić u pisanoj izjavi za medije.

Ona je najoštrije osudila napad na porodicu predsednika Aleksandra Vučića.

“Najoštrije osuđujem progon i crtanje mete na čelu svim ljudima sa pomenutog spiska, ali i svim drugim ljudima koji nisu albanske nacionalnosti, a koji na Kosovu i Metohiji ne mogu da ostvare ni najosnovnija ljudska prava”, istakla je premijerka.

Ona je navela da je sigurna da bi oni zaista i uhapsili sve ljude sa spiska, i da bi svi ti ljudi imali tretman kao i Dejan Pantić, o kome, kkao podseća, njegova porodica nije imala nijednu jedinu informaciju 13 dana, čime su ugrožena sva civilizacijska prava ovog čoveka.

“Upravo to ugrožavanje prava Dejana Pantića, je najbolja slika karaktera Aljbina Kurtija, Vljose Osmani i svih onih koji danas upravljaju privremenim institucijama u Prištini”, ukazala je Brnabić.

Ona je ponovo apelovala na sve relevantne aktere u međunarodnoj zajednici da ne žmure pred terorom koji se vrši nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Otvorene pretnje, javno zastrašivanje i politički progon je realnost koju žive svi građani na teritoriji Kosova i Metohije koji nisu albanske nacionalnosti. Podsećam da se ovo dešava u 21. veku, u srcu Evrope, pod okriljem Umnika, Euleksa i KFOR-a, i da je krajnje vreme da svi stanu u njihovu zaštitu”, poručila je Brnabić.