Narodni poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović ocenio je danas da Bošnjaci nemaju ništa od broja bošnjačkih narodnih poslanika i ministara, ukoliko oni govore i rade u korist vladajućih stranaka, a ne u korist naroda koji ih je birao.

On je na konferenciji za novinare kritikovao predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usamu Zukorlića da na sednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu nije govorio o stvarnim problemima Bošnjaka i svih građana Sandžaka.

“Na toj sednici je usvojena Deklaracija koja je neprihvatljiva za svakoga ko je iole svestan svoje uloge kao političkog predstavnika bošnjačkog naroda. Neprihvatljivo je da se na sastanku koji je u fokusu imao poglavlja 23 i 24 ne spomene nijedna reč o stotinama zločina i vidova diskriminacije koje su Bošnjaci preživeli u Sandžaku, o pritiscima koje i danas doživljavaju u Srbiji“, rekao je Imamović.
On je istakao da se u tom dokumentu, u čijem usvajanju je učestvovao Zukorlić, pozdravlja značajna zastupljenost nacionalnih manjina u parlamentu i to što su neki članovi Vlade Srbije iz manjinskih redova.

“Dakle, sve ono što je najmanje bitno za bošnjački narod. Bošnjacima nisu potrebni ničiji ograničeni mandati na godinu, tri ili četiri godine, već trajno rešenje i inkluzija u državne organe sa javnim ovlašćenjima, koji neće biti ograničeni mandatom i koji neće zavisiti od političke volje ili od koalicione kombinatorike“, rekao je Imamović.
On je dodao da u SDA Sandžaka ne prihvataju taj dokument, ukoliko se u njemu ne uvrste i ne pobroje sve obaveze države prema Bošnjacima.

“Političari, narodni poslanici i ministri, koji preko bošnjačkih glasova ulaze u parlament i Vladu Srbije dužni su da štite interese Bošnjaka i Sandžaka, u zemlji i inostranstvu. Mi ćemo se obrati svim evropskim institucijama sa namerom da čuju istinu o položaju i diskiriminaciji Bošnjaka“, rekao je Imamović.

A.Bajrović