BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je sa MMF-om dogovoreno da naredne godine budu još dva poskupljenja struje, ali da će to biti daleko manje od poskupljenja u Evropi.

“Ta poskupljenja će se uklopiti u inflaciju koja je za sledeću godinu projektovana na 11,3 odsto i cena struje će biti daleko ispod onoga što vidimo u Evropi”, rekao je Mali nakon predstavljanja novog načina održavanja nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao ocenu Fiskalnog saveta da smo prezadužena zemlja.

“Srbija nije prezadužena, jer je udeo javnog duga u BDP-u 55,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata i ispod proseka EU koji je 95 procenata. Slažem se sa podacima Fiskalnog saveta, ali se ne slažem sa zaključcima”; rekao je ministar finansija.

Mali je naglasio da se krediti koje vlada uzima koriste za investicije, a ne za potrošnju, kao 2008. godine i da se stari krediti uredno vraćaju.

“Do kraja ove godine imaćemo udeo javnog duga u BDP-u će biti 55,5 odsto, pa kako smo onda prezaduženi? To je naša pobeda, s obzirom na sva ulaganja u sektor energetike koja smo imali ove godine”, naglasio je Mali