Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant večeras naredio da je Vojska Srbije od noćas u najvišem stepenu pripravnosti. On je pozvao sve građane Srbije da ostanu mirni, pribrani, da ne podležu nikakvim lažnim vestima, zluradim komentarima, nego da pokažemo dostojanstvo i pre svega nacionalnu solidarnost i političku zrelost i kao građani i kao narod.

– Imajući u vidu sve ono što se danas, odnosno večeras, dešavalo na Kosovu i Metohiji pre svega da se albanske vlasti, odnosno takozvana vlada Kosova pod Aljbinom Kurtijem i dalje priprema za napad na Srbe i na nasilno uklanjanje barikada, nerešavanje problema koji su doveli do takvog vida demokratskog protesta Srba, na jedan vid ćutnje međunarodne zajednice ili nekih neutralnih izjava koje ne vode ka političkom rešenju, imajući u vidu da pozivi Srbije da se problemi rešavaju dalje u formatu dijaloga, odnosno, da se vratimo političkom dijalogu a ne sukobima, ostaju bez odgovora, sa nekim neutralnim i prilično iritirajućim pozivima na uzdržanost obe strane, ili baveći se posledicama opet, a ne uzrocima, i imajući u vidu obaveštajne podatke koje država Srbija ima, sa kojima raspolaže, predsednik Republike Srbije, kao vrhovni komandant je večeras naredio da je Vojska Srbije od noćas u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno, u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije, što nas podiže na onaj najviši nivo do akcije koju sprovodi Vojska Srbije, čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gde da oni žive – rekao je ministar Vučević.

Ministar Vučević je rekao da nema razloga za paniku, ali ima razloga za zabrinutost.

– Ponavljam, izgleda da je Srbija jedina zainteresovana da se razgovara, da se politički dogovara, da se makar i hiljadu puta sastaje dok se ne nađe neki dogovor i rešenje, dok druga strana konstantno povlači hazarderske jednostrane poteze, podiže taj nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa jasnim ciljem da etnički potpuno očisti Kosovo i Metohiju. Da i to malo Srba što je preostalo na našoj vekovnoj teritoriji bude očišćeno od našeg naroda. Ponavljam, za nas je zabrinjavajuća ta blaga reakcija međunarodne zajednice, odnosno izbegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne o posledicama, o uzrocima koji su doveli do ovakvog vida političke borbe, demokratske, srpske zajednice na severu Kosova i Metohije. Zajednicu srpskih opština više niko ni ne spominje. Ne da se ne oslobađaju nezakonito zatočeni Srbi, koje drže bukvalno u kontejnerima bez prava na odbranu i bez prava koja su u skladu sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima, slobodama – to sad niko i ne spominje više, pa čak ni nevladine organizacije – istakao je ministar Vučević.

Ministar Vučević je rekao i da se ne spominju više ni pitanja ličnih karata, ni registarskih tablica, sad je neki novi zahtev – opštinske izborne komisije, uklanjanje barikada, Gazivode, proizvodnja vina i rakije.

– Svaki dan se izmišlja neki novi razlog pa patrijarh ne može da ode u Pećku patrijaršiju. Srbi je su jedini narod u Evropi koji nema pravo na slobodu i očuvanje svojih vekovnih ognjišta. Srbija, u nadi da će se ovi problemi rešavati u političkom formatu, kroz dijalog i Srbija, ostaje posvećena razgovoru, dogovoru. Mora da vodi računa o zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa i stoga Vojska Srbije od noćas je u najvišem stepenu pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile. Mislim da će i ministar Gašić uskoro objaviti pozicije Ministarstva unutrašnjih poslova i to je ono što mi možemo u ovom trenutku da uradimo. Pozivamo sve građane Srbije da ostanu mirni, pribrani, da ne podležemo nikakvim lažnim vestima, zluradim komentarima, nego da pokažemo i dostojanstvo i pre svega da pokažemo jednu nacionalnu solidarnost i političku zrelost i kao građani i kao narod – poručio je ministar Vučević.

indeksonline.rs