PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je Telegrafi.

Na sastanku je, kako je preneo prištinski portal, zaključeno da su pretnja i postupci na severu “rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe, šire propagandu”.

“Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana, državnih institucija, pripadnika kosovske policije, novinara, pripadnika misije Euleks i patrolnih jedinica Kfora”, navedeno je u saopštenju objavljenom posle sednice.

Istaknuto je da u ovih 17 dana od postavljanja barikada postoji kontinuirana komunikacija sa Kforom i ponovljeno da kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali i da ”kao što je već poznato, čeka akcije Kfora”.