U Alternativnom kulturnom cetru ”Vrt 369” u Vojniću u blizini Đurđevih stupova otvrena je prva samostalna izložba fotografija novopazarskog autora Irfana Ličine. Izložba je privukla pažnju kulturnih poslenika, koji su svojim prisustvom u velikom broju potvrdili da kultura može da se dešava i u alternativnim prostorima.

Izložba je sačinjena od 25 odabranih fotografija iz serije ”MI”, nastalih kao produkt dugogodišnjeg rada autora. Iako govori o Novom Pazaru, životu i ljudima u njemu, ova postavka prvo je bila izložena u Caffe galeriji ”Malabar” u Beogradu, a nakon četiri godine, predstavljena je novopazarskoj publici. Izložbu je otvorio univerzitetski profesor, akademski slikar Ervin Ćatović.

”Irfan je toliko duboko ušao u suštinu na fotografiji, ne vezujući se samo za figuru, bilo da je motiv pejzaž, ljudi u pejzažu, ili je to samo napušteni bicikl u jednoj snežnoj večeri, pokazujući svu složenost i jednostavnost fotografije. Njegov narativ je prepoznatljiv, ne samo u Novom Pazaru i Srbiji, već i šire. Poseban istančani duh i senzibilitet koji Irfan poseduje, nagoveštavaju njegovu plodonosnu karijeru”, rekao je Ćatović.

Među brojnim ljubiteljima umetnosti otvaranju izložbe fotografija Irfana Ličine prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Pohvalio je inovativnu ideju organizatora, koja potvrđuje da se kultura dešava i u alternativnim kulturnim prostorima.

”Sve pohvale za doktora Nermina Duštinca koji je svoj lični prostor pretvorio u izložbeni. Ova izložba našeg mladog i poznatog fotografa Irfana Ličine može biti podstrek mladim umetnicima i doprineti afirmaciji pravih vrednosti”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Izbor fotogradija iz seije ”MI” autor izložbe Irfan Ličina objašnjava: ”To je projekat o svima nama, o meni, tebi, našim sugrađanima, gradu. Svaki građanin ovog grada može da se pronađe u ovim fotografijama. Sve scene koje sam prikazao mi srećemo svakodnevno, svedočimo im i možemo da se poistovetimo. Vidim da su reakcije publike pozitivne, da im se sviđaju fotografije, što je meni neizmerno drago”.

Irfan Ličina rođen je u Novom Pazaru 1990. godine. U ranoj mladosti iskazuje interesovanje za novinarstvo i fotografiju. Najranija fotografska interesovanja posvetio je portretnoj i skejt fotografiji, da bi kasnije otkrio veliku strast prema urbanim temama: dokumentarnoj i street fotografiji. Do sada je realizovao dve samostane izložbe: Nova stvarnost Galerija ARTGET KC Beograd 2016, MI Caffe Galerija Malabar Novi Beograd 2018. godine. Učestvovao je na preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnik brojnih masterclass radionica, bio predavači i gost na raznim radionicama i tribinama vezanim za razvoj kulture fotografije i umetnosti uopšte, učesnik je likovne kolonije Sandžak inspiracija umjetnika Novi Pazar 2016. Dobitnik je više nagrada iz oblasti fotografije.

Njegove fotografije su objavljivane u svim većim dnevnim listovima i nedeljnicima u Srbiji i regionu te svetski poznatim medijima kao što su National Geographic, The Guardian, BBC, L’Est Républicain, Baztab News Arabia, TRT World, DW.

Član je Udruženja Fotoreportera Srbije, UFS-a te Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH kao i Foto Kino Kluba Novi Pazar, čiji je i trenutni predsednik kluba.