Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković ocenila je danas da ustanove imaju pravo da uređuju kulturni program, ali da time ne podstiču i šire diskriminaciju prema bilo kome.

Ona je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da, ukoliko je zaista razlog za povlačenje animiranog naučno- fantastičnog filma “Čudesni svet” sa repertoara u bioskopu u Novom Pazaru prigovor roditelja zbog toga što junak filma voli isti pol, to za svaku osudu.

“Roditelji treba da vaspitavaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima, ali deci ne treba usađivati predrasude, već vrednosti tolerancije, razumevanja i prihvatanja različitosti. Na ovaj način se to ne postiže”, zaključuje se u odgovoru Poverenice.
Na pitanje da li odluka novopazarskog Kulturnog centra da film skine sa repertoara predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, iz kabineta Poverenice je odgovoreno da se to može utvrditi “isključivo u postupku” pred Poverenikom.

Da bi Poverenik odlučio da li je došlo do diskriminacije mora mu se podneti pritužba, nakon čega se sprovodi postupak i donosi mera. Pritužbe mogu podneti pojedinci ili organizacije.

“Očekujemo da nam ovim povodom stigne pritužba”, poručeno je iz kabineta Poverenice.

RSE: Šta spaja bliskoistočne i azijske gradove i Novi Pazar na jugozapadu Srbije? Ni u jednom od njih ne može se pogledati prvi dečiji animirani film u kojem je Dizni (Disney) predstavio lik gej tinejdžera. U državama Bliskog istoka i Azije film se ne emituje, jer je po njihovim zakonima homoseksualnost kažnjiva. U Srbiji to nije slučaj, ali prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT prava i sloboda je svega 37 odsto.
Zašto se film ne emituje u Novom Pazaru?

Kulturni centar u Novom Pazaru doneo je odluku da film skine sa repertoara posle jednog emitovanja 25. novembra – nakon pritužbi roditelja da “propagira homoseksualnost”.

Obustavu filma je tražila Novopazarka Irma Koca Dagli, majka troje dece, koja kaže da je bila “glas roditelja”.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavila da je takav zahtev podnela nakon što je sa decom pogledala film u bioskopu.

“Film, iako potpisan kao dečiji, nije adekvatan ciljnoj grupi kojoj je namenjen, nižem školskom uzrastu – zato što otvoreno promoviše homoseksualizam. Distributeri ovog filma nisu upozorili roditelje na temu, već je to skrivena poruka kroz glavni lik”, rekla je ona.
Dodaje da “ne želi da se deca zbunjuju”.

“Kao neko ko je odgovoran za vaspitanje svoje dece, svo troje imaju ispod devet godina, ne želim da se to njima još uvek servira. Ako je odluka nekog 18-godišnjaka da otkriva i razume različite pojave u društvu, to je njegov izbor. Ali želim da deci bude jasno, da razlikuju dva pola, da imaju mamu i tatu”, istakla je.
Prema njenim rečima, Kulturni centar je “brzo uvažio sugestiju i obećao da će ubuduće posvetiti više pažnje opisu filma, njegovoj radnji i poruci”.

Šta je odgovor Kulturnog centra?

Urednica dramskog i filmskog programa u Kulturnom centru u Novom Pazaru Elma Šabanović izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se film “Čudesni svet” ne prikazuje jer je “ispoštovan zahtev publike”.

“U slučaju ovog filma, zahtev publike je bio da prosto više nema interesovanja, da nije u skladu sa željama naše ciljne grupe. Posle prvog emitovanja nismo prodali nijednu kartu i odlučili smo da reprize ne bude”, rekla je Šabanović.

Izjavila je i da se svi filmovi koji su na bioskopskim programima u Srbiji, emituju i u Kulturnom centru Novog Pazara, uz naglasak da ta institucija “nema cenzuru, niti vrši bilo kakvu diskriminaciju onoga što se nudi”.

“Bilo je do sada više filmova sa tematikom gej populacije, filmova koji su za +18 godina, sve ono što je bilo na repertoaru cele Srbije”, izjavila je Šabanović.

Osude censure

Odluku novopazarskog Kulturnog centra, Aleksandar Savić iz nevladine organizacije “Da se zna” tumači kao “još jedan od pokazatelja kakvi su društvo i institucije Srbije”.

“Ukoliko film Čudesni svet ‘propagira homoseksualnost’, da li to znači da drugi ‘propagiraju heteroseksualnost’. Niko na ovaj način ne bi smeo da cenzuriše umetnost i film”, izjavio je on.
“Diskriminacija LGBT zajednice” – tako Goran Miletić iz međunarodne nevladine organizacije Civil right defenders opisuje skidanje Diznijevog filma sa repertoara novopazarskog bioskopa.

“Iako je pravo svake institucije da sama uređuje svoj program, problem je kada su razlozi da nešto ne bude na repertoaru diskriminatorne prirode. Oni su tim činom izbrisali jednu grupu građana Srbije, samo zbog njihovog identiteta”, ukazao je za RSE.
Miletić je podsetio je da je zahtev za povlačenjem fima došao od “dela roditelja koji su bili glasniji”.

“Potpuno je neprihvatljivo da jedna mala grupa ljudi nameće kršenje ljudskih prava u državi gde su zakoni i standardi vrlo jasni”, naglasio je.

Miletić ukazuje i da predstavnici vlasti i političkih partija na državnom nivou treba da ukažu javnosti da je odluka novopazarskog Kulturnog centra “diskriminatorna, protivzakonita i neprihvatljiva”.

“Čudesni svet”– avanturistički animirani film

Yahoo Entertainment opisuje “Čudesni svet” kao naučno-fantastičnu avanturu, inspirisanu pričama Žila Verna, francuskog pisca naučne fantastike iz 19. veka.

U fokusu je avantura porodice istraživača Klejd (Clade), koji zajedno plove “neistraženom i opasnom zemljom”.

To je i prvi Diznijev animirani film u kojem je protagonista gej.

Najmlađi član porodice Klejd, 16-godišnji Itan, zaljubljuje se u momka. Porodica prihvata i ohrabruje njegov izbor.