BEOGRAD – Unija sindikata prosvetnih radnika Beograda organizovala je danas protest na Trgu Nikole Pašiću u Beogradu pod nazivom “Stop nasilju” navodeći da time nadležnima i društvu žele da pošalju poruku da nasilju treba stati na put.

Protesti su održani i u više gradova Srbije, a u nekim školama je bila obustavljena ili skraćena nastava.

Učesnici protesta u Beogradu nosili su transparente među kojima “Deco, šta vam se dogodilo? Stop nasilju!!!!”, ” “Svih godina, svakog dana školovanja, bio sam žrtva vršnjačkog nasilja, niko nije reagovao”, “Kolege, čega se bojite? Stop nasilju”, “Odbranimo profesiju nastavnika”…

Današnjem protestu pridružili su se Forum beogradskih gimnazija, Unija sindikata škola Beograda i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Predsednik nadzornog odbora u Uniji sindikata prosvetnih radnika Beograda Vladimir Maslo naveo je da su prosvetni radnici već dugo poniženi, ne samo materijalnim položajem, koji je, kako je rekao, ” “nemarom prema obrazovanju uopšte”, iako je to stub društva.

“Ovde smo da poručimo jasno i dostojanstveno da je dostojanstvo naše profesije ugroženo, a da ono nije samo u našim rukama već i u rukama države”, kazao je Maslo.

Predsednica Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković poručila je da je dosta da se tuku deca, nastavnici, roditelji…, a da ministar prosvete Branko Ružić kaže na to da nasilje nije povećano i da prosvetni radnici šire defetizam i uznemiravaju javnost.

Učesnici protesta sa Trga Nikole Pasica krenuli su u protestnu šetnju u okviru koje će prvo otići do Vlade Srbie, a nakon toga i do Ministarstva prosvete.

U Kragujevcu se danas većina osnovnih i srednjih škola pridružila protestu zbog učestalog nasilja u školama. Prema informacijama Unije prosvetnih radnika Kragujevca, od ukupno 32 škole na teritoriji ovog grada u 29 škola nastava je potpuno obustavljena, dok se u ostalim školama nastava odvija skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednica Unije prosvetnih radnika Kragujevca Ljiljana Miletić ponovila je zahtev da se prosvetarima dodeli status službenog lica.

Na skupu ispred Prve kragujevačke gimnazije recceno je da nastavnici više ne mogu bezbedno da obavljaju svoj posao i da se mora stati na put i sve učestalijem vršnjačkom nasilju.

Povod protesta prosvetnih radnika je incident u Trsteniku, kada je nad nastavnicom izvršeno nasilje.