Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju, na kojoj je govorio o značajnim političkim događajima koji su direktno vezani za budućnost Bošnjaka Sandžaka.

Tekst Press konferencije Predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

” U ime SDA Sandžaka, stranke bošnjačkog naroda u Srbiji izražavam radost povodom održane konstitutivne sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj su 12.decembra u svečanoj atmosferi, verifikovani mandati vijećnicima novog saziva, najvišeg predstavničkog i političkog tijela bošnjačkog naroda u Srbiji.

Pripreme i održavanje ove sjednice, rezultat je dinamične i iskrene saradnje predstavnika sve tri izborne liste za BNV.

U istom periodu uspostavljeni su neposredni susreti i razgovori predsjednika vodećih bošnjačkih političkih stranaka u Sandžaku sa ciljem formiranja stabilne skupštinske većine u lokalnim samoupravama u skladu sa izbornim rezultatima, kao i formiranje sandžačkog odnosno bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Ova pokazana spremnost za dijalog i saradnju na zajedničkim programima i projektima od opšteg interesa potvrđuje visoku nacionalnu svijest i političku zrelost bošnjačkih političkih predstavnika u Sandžaku.

Očekujemo da će Evropski savjet danas potvrditi odluku da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ovo je prvi ozbiljan korak Evropske unije u uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkanu.

Prijedlog Zakona o policiji;

– Prijedlog Zakona o policiji je u suprotnosti sa Ustavom vezano za ustavnu odredbu o nepovredivosti doma, policajci se stavljaju iznad Zakona i Ustava.

– Već tri decenije u sve kriminalne radnje (uključujući masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka), kriminalne grupe i najviše bezbedonosne afere u Srbiji često, glavni akteri su iz policije, tužilaštva, sudstva i državne bezbjednosti.

– Prema tome prioritet je donošenje Zakona o lustraciji u policiji i drugim službama bezbjednosti, kako bi omogućili da u policiji i drugim službama bezbjednosti budu oni koji nisu skloni kriminalu i zločinu.”