KELEBIJA/TOMPA – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon što je zajedno sa predsednicom Mađarske Katalin Novak obišao privremene granične barijere na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, da je Srbija ukinula slobodne vize zbog ilegalnihi migracija do sada za četiri zemlje, Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.

Vučić se zahvalio Katalin Novak što će, kako je rekao, u Segedinu i danas razgovarati i rešavati probleme zajedno i dodao da ga je ona pozvala da poseti i njen roditeljski dom, što govori o prijateljstvu dva naroda i ličnom prijateljstvu.

“Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da razgovaramo i rešavamo probleme zajedno. Dve vrste mera u Srbiji smo preduzeli. Krenuli smo u prihvatanje i ukidanje slobodnih viza za pojedine zmelje odakle je dolazio značajan broj migranata. Završili smo sa četiri zemelje do sada za Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indiju i usklađivanje sa onim sto zahteva od nas EU. Tek ćemo da preuzimamo mere zajedno sa kolegama iz Austrije i Mađarske”, rekao je Vučić.

Najavio je da ćemo ojačati naše granice prema Severnoj Makedonij, a kasnije i ka Bugarskoj, jer imamo ove godine četiri puta uvećan priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.

“Mi smo samo sa teritorije S. Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Vidim da je ta brojka u Mađarskoj 261.001 i preuduzeli smo još jednu meru, to je oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde prema Subitici, Paliću i Horgošu imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preuduzmaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti”, istakao je Vučić.

Zahvalio je prijateljima iz Mađarske na saradnji i dodao da i sa ČEŠKOM imamo najbliže odnose, kao i da veruje da će tako biti i u budućnosti.