Za prvih mesec dana grejne sezone i rada nove toplane na bio masu zagadjenost vazduha u Novom Pazaru je smanjena drastično u odnosu na isti period prošle godine – pokazuju podaci uzeti sa stanice za merenje kvaliteta vazduha u Novom Pazaru.

Uz to, grejanje je redovno i kvalitetno, a na novu toplanu prikačeni su i doskorašnji veliki zagadjivači Kulturni centar, zgrada Gradske uprave i Dom omladine.

Prema rečima šefa odeljenja za razvoj projekata u Gradskoj upravi Faruka Suljevića smanjenje zagadjenja je evidentno pa je procenat najopasnijih PM 10 čestica za skoro 30 odsto manji u poredjenju sa istim periodom prošle godine. Ista situacija je i sa ostalim opasnim česticama i jedinjenjima poput sumpornih i azotnih.

Sa izgradnjom toplane na bio masu i priključenjem na istu, mnogo bolje grejanje dobile su zgrade Gradske uprave, Kulturnog centra i Doma omladine a u toku je priključenje i pojedinih zgrada u Ulici 8.marta. I na ovaj način je zagadjenje smanjeno u centru grada.

Motivacija da se novi korisnici prikače na grejanje na toplanu na bio masu i dalje je besplatan priključak a ova mogućnost i dalje je aktuelna sve dok se ne popuni kapacitet toplane što je oko 200.000 kvadratnih metara.

“Naravno da novi korisnici moraju sačeati proleće i kraj grejne sezone da bi se prikačili na novu toplanu ali ih i dalje pozivamo da to učine jer je priključak besplatan. Grad Novi Pazar je i dalje jedini grad u Srbiji gde je taksa na priključak besplatna” – istakao je Suljević.

Grad Novi Pazar već ušao u novi projekat sa nemačkom KWF bankom koji se odnosi na proširenje kapaciteta sadašnje toplane na bio masu dodavanjem još jednog kotla od osam megavata, a u planu je i zamena energenata u preostalim toplanama na ugalj, u Bor zgradi i naselju Lug.