Mediji kao sredstvo za informisanje i komunikaciju su veoma moćni i posredno ili neposredno,u nekom obliku,dostupni su svim ljudima koji žele da se informišu o dešavanjima oko sebe. Na taj način imaju mogućnost da utiču na ljude, njihove živote, gde se podrazumeva i njihovo mentalno zdravlje.

“Pitajte ljude kojima je dijagnosticirana mentalna bolest – šta misle o medijskom izvještavanju o ovom pitanju? Kao novinar ću vam reći da izvještavamo.Čitajući tekstove, vidim da je izvještavanje često uvredljivo, stigmatizirajuće, senzacionalistički, netačno i iskrivljeno”,kaže urednik programa RTV Novi Pazar Galib Gicić.

,, Živimo u društvu koje je sklono predrasudama, stigmatizaciji, osudi. Uprkos godinama truda za promjenu svijesti javnosti o mentalnim bolestima, očuvanju mentalnog zdravlja, negativni stereotipi ostaju.Upravo zbog toga,mnogi ne žele potražiti stručnu pomoć,ne govore najbližima da su u problemu,a oni koji već imaju dijagnozu – teško se s tim nose jer takvi stavovi okoline otežavaju oporavak pojedincima. Ideja da je neko s mentalnom bolešću „opasan“ ili „poremećen“ ili „preteći“ i dalje postoji i istraživanja pokazuju da se pojačava medijskim izvještavanjem. U suštini,način na koji mediji izvještavaju o mentalnoj bolesti je bitan. Naša televizija davno je prepoznala važnost podizanja standarda kada je u pitanju izvještavanje o pitanjima mentalnog zdravlja.Seminari i treninzi proteklih godina pojačali su naše napore da podignemo svijest o ovoj važnoj i osjetljivoj tematici. Važno je afirmisati ljude da se sa bilo kakvim duševnim bolom ili problemom ne bave sami,te da znaju da posjeta ljekaru može riješiti probleme,koji ne liječenjem,mogu postati ozbiljni.Nije sramota potražiti savjet stručnjaka,to u svijetu rade svi.Treba da postane naša praksa i područje koje zaslužuje pažnju i opširnije djelovanje.Lijek za stres, od kojeg sve počinje,treba uporedo tražiti u namazu,molitvi i razgovoru sa ljekarom ili stručnim licem”, smatra Gicić.

“Izvještavanje i generalno tretiranje pitanja mentalnog zdravlja stanovništva u medijima danas možemo posmatrati sa dva aspekta. Jedno je tabliodno izvještavanje koje postaje sve zastupljenije, jer fenomen zarađivanja na bombastičnim i senzacionalističkim naslovima i tv prilozima koji govore o ovim temama iz ugla koji se kosi sa etičkim normama i novinarskim standardima, postaje sve zastupljeniji u medijima različitih formata”,kaže urednik programa Pešter televizije Faris Rešović.

“Drugi aspekt je uloga ozbiljnih i odgovornih medija u širenju svijesti među građanima da je briga o mentalnom zdravlju vrlo važna, da mediji u tome imaju vrlo važnu ulogu, posebno predstavljajući pozitivne primjere iz prakse, savjete stručnjaka, publikaciju edukativnih predavanja, forsiranjem autorskih emisija u kojima bi o ovim temama govorili eminentni psiholozi, psihijatri, terapeuti, predstavnici javnog života”,dodaje Rešović.

Kaže da kao novinar ima blisku saradnju sa doktorima tutinskog Doma zdravlja,i da su zajedno vrlo često u kampanji podizanja svijesti među sugrađanima o značaju očuvanja mentalnog zdravlja,i razbijanju predrasuda među ljudima o tome kako je skandal ili sramota biti suočen sa mentalnim bolestima u svom bližem ili daljem okruženju. Objašnjava da su dodatni izazovi u toj kampanji svakako su i mentatlitet i priroda naroda sa ovog prostora u kojem se još uvijek mentalne bolesti tretiraju kao sramota porodice koja se mora sakriti i liječiti među četiri zida, upravo zato jer se u malim sredinama svi poznaju,i borba sa jednom takvom bolešću postane vrlo brzo stigmatizirajuća.

“Zato se kao medij trudimo da vrlo često budemo karika u lancu razbijanja takvih predrasuda zajedno sa svim relevantnim faktorima,promovišući u svom domenu zdrave navike u očuvanju mentalnog zdravlja, i važnost suočavanja sa problemom i traženja adekvatne i stručne pomoći”,kaže urednik Pešter televizije Faris Rešović.

Zaključak je da bi svi mediji,bilo da su štampani ili elektronski,trebalo da umesto vesti o tragedijama, političkim zaverama i sl.,više govore i izveštavaju o nekim lepšim stvarima poput sportskih dešavanja,kulturi, nauci, umetnosti, jer bi se na taj način svi oslobodili negativizma i poboljšali opšte mentalno zdravlje.

Razgovor sa psihijatrom

Ukoliko se odlučite da odete po pomoć kod psihijatra i razgovarate otvoreno sa njim o problemima koji vas muče,osetićete pre svega olakšanje, a potom i ugledati veliku mogućnost rešenja problema, a samim
tim poboljšanje kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja i normalizaciju svakodnevnog života. Zato,pomozite sebi, vodite računa jednako i o mentalnom zdravlju kao i o fizičkom i javite se na vreme stručnom licu.

Ukoliko želite da postavite anonimno pitanje psihijatru pošaljite vaše pitanje na mejl adresu [email protected] , a mi ćemo pitati stručnjake umesto vas.

Projekat “Briga o zdravlju nije sramota već potreba”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i
informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju
stavove organa koji je dodelio sredstva.