BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Srbiji pronađen kalcijum – karbonat koji će zameniti litijum za 15, 20 godina, kao i novo nalazište zlata i to u najsiromašnijem delu naše zemlje.

“Za jedno 20 godina, a već za 10 ili 15 godina, pričaće se o tome koji su materijali koji će da zamene litijum, mislim kalcijum – karbonat. I to smo pronašli u Srbiji, u drugom delu Srbije. To je dobro, kao da nas je Bog pogledao”, kazao je predsednik na RTS-u.

Naveo je da je pre tri dana dobio informaciju da je pronađen u jednom od najsiromašnijih delova Srbije jedno od 80 najvećih nalazišta zlata.

“Potpuno novo nalazište na teritorije Srbije tako da kao da nas u poslednje vreme Bog pomalo pogleda”, naveo je Vučić.

Predsednik je ponovio da je litijum strašno važan i da je napravljena strašna greška sa prestanjem kopanja u Srbiji.

“Izgubili smo mnogo jer možete da zamislite šta bi jedna Loznica, Jadar ili Krupanj dobili sa 4.000 ili 5.000 zaposlenih gde bi plate bile više od 1.000 evra, pa bi nam umesto realnih 80.000 imali u tom kraju oko 120.000, 130.000 ljudi da živi. Konačno bismo očvrsli celo Podrinje, da ne pričam o ogromnom novcu i ko bi sve mogao u zemlju da dođe”, naveo je.

Kako kaže, što se njega tiče litijum će uvek biti tema.

“Uvek će biti tema moje gluposti, nedovoljne odgovornosti da izdržim strašne laži i pritiske i sve drugo i uvek ću o tome da govorim”, kazao je.

Ističući da se trenutno ne kopa, predsednik kaže da li će opet kopati je pitanje za vladu.

“Što se mene tiče, ja bih sve uradio drugačije, ali vidim da kod vlade takvo raspoloženje ne postoji. Ja sam jedini koji se zvanično zalaže da koristimo litijum jer smatram da ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to ne rade”, naveo je Vučić.