JARINJE – Grupa građana koja se okupila danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje razišla se nešto posle 15.00 časova, a kako su učesnici skupa rekli, došli su da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Skup pod nazivom “Nikad granica, Kosmet je Srbija” na koji su došli Srbi iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske počeo je nešto pre 13.00 časova.

Učesnici skupa, koji su se nalazili na oko 150 metara od prelaza Jarinje na strani centralnog dela Srbije nosili su transparente i srpske zastave i puštali srpske nacionalne pesme, a zapalili su i transparent na kome je pisalo “Briselski sporazum”.

Oni su rekli da su se okupili i da bi poručili Kforu, koji je prethodno iza administrativne linije razvukao bodljivaku žicu, da tu nemaju šta da traže i da tu nije granica između Srbije i KiM.

Oni su u jednom trenutku prošli kordon srpske policije i približili se samom administrativnom prelazu.

Došlo je do guranja i komešanja sa policajcima i uspeli su da se probiju do samog prelaza, gde ih je ponovo zaustavio kordon srpske policije, ali drugih incidenata nije bilo.

Izveštač novinske agencije AP Radul Radovanović je rekao Tanjugu bilo okupljeno između 150 i 200 ljudi koji su iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske pristigli na najavljeni miting, kao i da su bile pojačane policijske snage iz pravca centralne Srbije prema prelazu.

Kazao je da je sa druge strane prelaza bilo na desetine pripadnika Kfora sa svojim vozilima koji su prethodno postavili bodljikavu žicu.