PRIŠTINA – Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga.

Iz te misije je u odgovoru za prištinsku Kohu rečeno da je pojačanje trupa izvršeno zbog mogućeg prisustva, kako je navedeno, “kriminalnih grupa među demonstrantima”.

„Uvek je neophodno da sve osobe koje učestvuju u protestu izbegavaju nasilje i mirno izražavaju svoje mišljenje, izbegavajući bilo kakve nesrazmerne radnje, agresivni stav i ponašanje koje bi moglo biti pogrešno shvaćeno ili shvaćeno kao provokacija ili nepotrebno nasilje“, naveo je Kfor.

U blizini administrativnog prelaza Jarinje danas se okupila grupa građana iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su rekli da su došli da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Pripadnici Kfora su iza administrativne linije, sa strane Kosova i Metohije, razvukli bodljikavu žicu, dok je sa strane centralne Srbije bio formiran kordon policije.

U jednom trenutku došlo je do guranja i komešanja sa policajcima i učesnici skupa uspeli da se približe administrativnom prelazu, ali ih je ponovo zaustavio kordon policije.

Učesnici skupa su se razišli nešto posle 15 časova.