Od 13/15. januara 2023. godine uspješno je završen 26. memorijalni zimski pohod na Hajlu, u čast nesrećno stradalog planinara člana PK Sandžak iz Novog Pazara, sportske legende Safeta Mavrića Ćaka, koji je 1997.g. poginuo na Hajli.

Rahmetli Ćako je mnogo voleo Hajlu, na kojoj je imao mali bivak, drvenu baraku gdje je često boravio pripremajući se za velike svjetske planine.

U organizaciji PSK Hajla i PK Sandžak te podrške opštine Rožaje, ovaj zimski uspon na Hajlu, je postao brend na ovom dijelu Balkana.

Na planinu se okupilo više od 200 planinara sa raznih krajeva. Tu su bili planinari iz Rožaja, Tutina, Novog Pazara, Nikšića, Podgorice, Sarajeva,Mostara, Splita, Makarske,Beograda, Zrenanjina, Herceg Novog, Jagodine.

U ime domaćina na Gropama podno Hajle, planinare su pozrdavili Fevzija Kurtagić i Tatjana Ivanović predsjednik planinarskog saveza Crne Gore. Manifestaciju je svečano otvorio podpredsjednik opštine Rožaje gospodin Ismet Kalač.

Ova godina je karakteristična po malo snježnih padavina, međutim na Hajli je snijega bilo na nekim mjestima i više od jednog metra. Vrijeme podno Hajle na Gropama bilo je maglovito, sa padavinama, smanjena vidljivost a temperature oko nule 0C.

Planinare je predvodio iskusni planinar Sanel Škrijelj iz Rožaja, veliki broj planinara uspješno je ostvarilo je cilj i izašao na vrh Hajle od 2403 metara.

Domaćini su obezbjedili ručak za sve učesnike pohoda i u prijatnoj atmosferi dočekali planinare pri povratku sa planine. Poznato sandžačko gostoprimstvo i veliko srce, opet je bez sumnje ostavilo pečat na cjelokupan događaj.

Druženje je bilo dobro i na katunu Bandžov u restoranu Dermando do kasnih sati.

Do sljedećeg memorijala, vedro.

Enver Ćorović