BEOGRAD – Nasilje je kompleksan društveni fenomen, a škole i deca nisu izolovana ostrva i nisu izuzeta od uticaja, ali verujem da će mere koje smo doneli dati rezultate, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

“Da bi se primenile predložene mere potrebno je izvesno vreme, kako bismo izmenili neophodne propise. Najbrže će ići promene pravilnika, ali kada je reč o izmeni zakonskih rešenja potrebno je ispoštovati određene rokove i procedure, koje ne zavise samo od Ministarstva prosvete”, rekao je Ružić u intervjuu Tanjugu.

Dodaje da će ministarstvo na čijem je čelu dodatno učvrstiti i ojačati saradnju sa drugim insitucijama i ministarstvima – za brigu o porodici i demografiji, zdravlja, pravde, MUP-om i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje su takođe veoma važne za prevenciju i reagovanje na ove negativne pojave.

“Sve predložene mere imaju isti cilj, a to je da se smanji nasilje u školama. Mislim da su sve mere dobre i da će njihova primena dati rezultate. Ne zaboravimo da je centar svega dete i učenik, a da su roditelji, škole i ostale institucije na istom zadatku – da im obezbede bezbedno okruženje i kvalitetno obrazovanje i vaspitanje”, podseća ministar.

Komentarišući povećanje plata prosvetnim radnicima u januaru za 12,5 odsto ministar kaže:

“Razumem da to nije povećanje kojim bi sindikati bili zadovoljni, ali smatram da je važno da Vlada Srbije godinama u nazad u kontinuitetu obezbeđuje sektorska povećanja i verujem da će se taj trend nastaviti”.