BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da situacija na KiM, iako se smirila u odnosu na period oko nove godine, ostaje najveći bezbednosni izazov za Srbiju i naglasio da za Ministarstvo odbrane, Vojsku Srbije i bezbednosne strukture nema opuštanja posebno kada je reč o nastojanjima Prištine i nekih država da formiraju tzv. kosovske oružane snage.

Vučević je to rekao posle sastanka u Domu Garde na Topčideru, gde su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, a odgovarajući na pitanje novinara koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju.

“Trenutno je došlo do smirivanja”, rekao je Vučević i dodao da se prati sve šta se dešava na KiM.

Prema njegovim rečima, prate se novi infrastrukturni radovi i koncept tzv kosovske policije i kosovskih snaga bezbednosti, njihove bilateralne saradnje sa članicama koje su kontributori Kfora.

“Osporavamo mnogo toga, a posebno vrlo jasno i glasno ističemo protivljenje Srbije transformaciji KBS u Kosovske oružane snage, jer bi to dovoleo do stvaranja vojske Kosova”, rekao je Vučević i naglasio da postoje države koje su uključene u taj proces, a što predstavlja bezbednosne izazove i opasnost za Srbiju.

“Na osnovu svega toga procenjujemo, donosimo odluke i povlačimo poteze koji nekada nisu za široku javnost”, rekao je Vučević koji je naglasio da je to prvorazredni izazov za Ministarstvo i VS.

“Nadamo se da će pitanje KiM biti vraćeno za pregovarački sto, na politički nivo, a ne da to bude pitanje bezbednosnih struktura, nećemo se uspavati već ćemo pratiti šta se dešava na terenu, naglašavaćemo crvene linije koje smo mnogo puta isticali”, rekao je Vučević.

Ministar je precizirao da se situacija smirila u odnosu na ono što se dešavalo oko nove godine kada je sve moglo da eskalira.

Podsetio je da je na pokušaj ubistva dečaka u Sirnićkoj župi, na prebijanje mladića kod Klokota, što kako je dodao, znači da nije došlo do potpunog smirivanje situacije.

Pratimo njihove infrastrukturne aktivnosti, njihovo dalje pozicioniranje, a što nas udaljava od procesa dijaloga, rekao je Vučević i podsetio na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava koje srpska zajednica ima na KiM.

Vučević je pozvao Kfor i Euleks da svakodnevno rade ono što im je u mandatu i to za sve građane posebno za manjinske zajednice – manjinske u smislu broja.

“Ne mislimo da će prištinska administracija promenti koncept. Nema opuštanja za MOD i VS i sve bezbednosne strukture”, rekao je Vučević.