BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su se on i česki predsednik Miloš Zeman u velikoj meri saglasili kada je u pitanju rat u Ukrajini i istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali je zatražio i da se razume pozicija Srbije kao i da se poštuje njen teritorijalni integritet.

“Mi nismo članica EU još, iako smo na evropskom putu, ali nismo ni članica Severnoatlantskog saveza, a 19 zemalja NATO je bombardovalo našu zemlju pre 24 godine. Ovde su ta sećanja veoma živa, tada je ubijeno oko 2500 ljudi, 82 dece. Mi jedino tražimo da budemo svoj na svome, nikoga ne diramo”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zemanom, a odgovarajući na pitanje češke televizije da li se dvojica predsednika slažu po pitanju sankcija Rusiji i rešenja za rat u Ukrajini.

Vučić je podsetio na tekstove u zapadnim medijima da se samo čeka da Srbija napadne nekoga u okruženju i ukazao da Srbija ni godinu dana posle početka rata u Ukrajini nikoga nije napala.

“Niko nam nije rekao izvinite, jer ta matrica neistina protiv Srbije i dalje traje, a neko mora da opravda svoje protivpravne poteze iz 1999. godine”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da su za Srbiju i Donbas i Zaporožje i Herson delovi Ukrajine, kao i da Srbija poštuje rezolucije UN i poredak UN.

Upitao je, međutim, zašto drugi ne poštuju Rezoluciju 12 44.

“Pitam predstavnike i četvorke i petorke, i trojke i sve koji dolaze u Beogra – kako imate poštovanje prema svim rezolucijama UN samo ovu jednu koja se tiče teritorijalnog integriteta Srbije ne poštujete. Šta onda očekujete od Srba”, upitao je Vučić.

On je zamolza razumevanje pozicije Srbija.

“Samo se stavite u naše cipele, nista više od toga”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija zato zahvalna Češkoj i Zemanu, jer iako je Česka priznala Kosovo nije tamo otvorila kancelariju.

“Dajte nam pravo na sopstveni stav, na poštovanje povelje UN, jer Srbija nije napala nijednu zemlju, nije kročila nogom na teritoriju nijedne druge zemlje. Samo su neki drugi napali našu zemlju”, istakao je Vučić i ukazao na to koliko je teška pozicija Srbije, svakog dana “između čekića i nakovnja”.

Češki predsednik je odgovarajući na isto pitaje primetio da je u demokratiji sumnjivo ako se svi slažu u svemu, ali i da razume stav Srbije i njenu neutralnost.

Naglasio je da upravo taj položaj neutralnosti Srbije koji ne podržava sankcije protiv Rusije može da bude prednost za ulogu medijatora, jer posrednik, kako je rekao, ne sme jasno da stoji na jednoj ili drugoj strani, inače ne bi mogao da bude posrednik.

Tanjug