BEOGRAD – Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova do sada su evakuisali 84 osoba iz poplavljenih područja u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Brusu.

Najviše osoba evakuisano je u Priboju – 30, a zatim u Sjenici (24), Brusu (16) , Sjenici (9) i Novom Pazaru (5), saopštio je MUP Srbije.

Zbog poplava proglašena je vanredna situacija na teritoriji pet lokalnih samouprava – na celoj teritoriji grada Novog Pazara, na celoj teritoriji opština Prijepolje, Tutin i Brus, i na delu teritorije opštine Nova Varoš.

Trenutno je najkritičnije u Brodarevu i Prijepolju kao i u Tutinu, Novom Pazaru i Brusu gde se tokom večeri očekuje prolazak vrha talasa i smirivanje hidrološke situacije.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je Vodnim jedinicama “Lim-Prijepolje”, “Ibar – Kraljevo, Novi Pazar”, “Drina Loznica”, “Zapadna Morava – Kruševac”, “Zapadna Morava – Čačak”.

Na ugroženim područjima ukupno je izvršeno 29 intervencije crpljenja vode.

Kako je rečeno na teritoriji Sjenice nema padavina od 14 časova, a reka Grabovica je u opadanju i voda se povukla iz dvorišta većine domaćinstava.