PEKING – Kina je saopštila danas da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad kineskog vazdušnog prostora bez dozvole 11 puta, od početka januara 2022. godine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, odgovarajući na pitanje na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, nije naveo dalje detalje.

Na pitanje kako je Kina reagovala na te letove, Vang je rekao da je odgovor Kine na takve incidente odgovoran i profesionalan, preneo je Rojters.

Vang je istakao da Kina nema sve informacije o letećim objektima koje su oborile SAD iznad Aljaske i Kanade, preneo je Rojters.

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio u nedelju neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu.

Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline 4. februara.