PODGORICA – V.D. pomoćnik direktora za Sektor socijalnih statistika i demografija Snežana Remiković iz Monstata kaže da na predstojećem popisu stanovništva, koji će u Crnoj Gori biti organizovan od 1. do 15. novembra, ne očekuje velike promene u broju stanovnika.

Remiković je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da nakon korone Crna Gora već dve godine beleži negativan prirodni priraštaj i da je došlo do pada broja stanovnika.

“U ovom momentu procenjujemo da ima oko 619.000 hiljada stanovnika”, saopštila je Remiković i dodaje da već 30 – 40 godina nema velikih promena u broju stanovnika.

“Sa jedne strane odlazi stanovništvo, a sa druge strane imamo i dolaske. Nama je stanovnik i strani državljanin, ako boravi u Crnoj Gori godinu i duže, on je stanovnik Crne Gore. Tako da mi ne očekujemo neke drastične promene, ni pad, ni rast, ali mislim da će prostorni raspored stanovništva biti značajno drugačiji”, saopštila je Remiković.

Podseća i da će se među pitanjima prvi put naći ono koje se odnosu na istopolne zajednice. Biće i pitanja o poljoprivredi, kako bi se domaćinstva izjasnima o tome da li se bave tim poslom, preneo je portal RTCG.