BEOGRAD – Fizički hemičar Svetlana Stanišić vizjavila je danas da je glavni problem kvaliteta vazduha u Srbiji u tome što se ekologija gleda kroz ekonomsko ulaganje i smatra se uglavnom kao trošak.

Ona je za Tanjug rekla da u odnosu na druge gradove u svetu Beograd stoji bolje od Južne Azije, Evrope i manje razvijenih delova sveta ali da postoji dva puta više koncentracije štetnih materija od evropskih gradova, i dodaje da su neki od razloga za to grejna sezona, veliki broj starih automobila kao i struja koja se dobija sagorevanjem uglja.

“Amerikanci su pokazali na osnovu svojih studija da se, od 1970. godine, svaki dolar koji su uložili u životnu sredinu vratio tridesetostruko. Nisu računali ni ukidanje bezolovnog benzina zbog toga što se produži životni vek i radni vek ljudi, tako da je to veliki efekat”, rekla je ona.

Stanišićeva smatra da plan astrofizičara za korišćenje “Mesečeve prašine”, uz pomoć koje bise formirao štit oko Zemlje kako bi se blokirali zraci, jeste moguć ali da ne može da se predvidi koliki će biti efekat kao i kako će to uticati na druge aspekte životne sredine.

“Jedna od teorija koja govori o klimatskim promenama spominje i to da su izvesne erupcije vulkana dovodile do toga da se prašina iz vulkana raspe po atmosferi i da time formira štit pa je došlo do privremenih zahlađenja. Na primer bila je erupcija u Indiji koja se povezuje sa mini ledenim dobom u Evropi u srednjem veku”, zaključila je Stanišićeva.