BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da alijansa ima zadatak da spreči da rat koji Rusija vodi u Ukrajini eskalira van Ukrajine.

„Iz tog razloga smo mi istog jutra kada je počela invazija aktivirali naše odbrambene planove i poslali više trupa kod naših istočnih saveznika uz značajnu podršku vazudšnih snaga i poslali smo poruku Moskvi da je NATO tu da brani svaki metar svoje teritorije. Mi produžavamo sa našom podrškom Ukrajini onoliko koliko bude potrebno“, izjavio je on.

Stoltenberg je to rekao nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borellom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, s kojima je razgovarao o planovima da se pojačaju isporuke zapadne municije Ukrajini.

„Takođe smo sve više zabrinuti da Kina možda planira da pruži smrtonosnu podršku ruskom ratu“, kazao je Stoltenberg.

Vašington je nedavno nagovestio da se možda Kina sprema da isporuči oružje Rusij, a Borelj je rekao da je pokrenuo to pitanje sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem i dobio uveravanja da Kina neće isporučivati oružje nijednoj zemlji u ratu.

Dodeo je, međutim, da je i dalje potreban oprez.