BEOGRAD – Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić podržao je predsednika Aleksandra Vučića u nastavku dijaloga sa Prištinom, a posle razgovora u Briselu o francusko-nemačkom predlogu.

“Trebalo bi podržati naš pregovarački tim na čelu sa Vučićem i nastavak dijaloga u cilju traženja obostrano prihvatljivih rešenja. Ovo je ipak proces, koji će izvesno trajati, i on nema alternativu”, naveo je Ljajić u saopštenju i ocenio da bi najgora stvar bila da pregovori propadnu i da za to bude okrivljena Srbija.

Ljajić je poručio kako nije optimističan po pitanju kompromisa oko Zajednice srpskih opština i kako je jedino izvesno da će se ti razgovori nastaviti i da će se voditi oko plana implementacije, što nije lak posao za pregovarače.

“Sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo”, zaključio je Ljajić.

Ministar privrede Rade Basta rekao je da pruža bezrezervnu podršku Vučiću u daljim pregovorima.

“Kao ministar privrede kome je stalo do ekonomskog razvoja i stabilnosti, boljeg života za sve naše građane, a razumevajući važnost formiranja ZSO i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, pružam bezrezervnu podršku predsedniku Vučiću u daljim pregovorima sa predstavnicima EU i SAD u pronalaženju kompromisa”, poručio je Basta.

Dodao je kako Vučić svojom energijom, voljom, diplomatijom i snagom dokazao mnogo puta kako se bori i kako se štite državni i nacionalni interesi.

“Pozivam sve političke partije da shvate ozbiljnost i okolnosti u kojima se nalazi Srbija i da nam je potrebno državno i političko jedinstvo kako bismo sačuvali mir i štitili naše državne i nacionalne interese na predstojećim sastancima predsednika Vučića u Briselu”, rekao je Basta.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović naglasio je da je Vučić na razgovorima u Briselu pokazao kako treba da se državnički i patriotski bori za svoju zemlju i za njene nacionalne i državne interese.

“Kada su pritisci Prištine stalni, Vučić uspeva da zaštiti suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije”, rekao je on.

Stefanović je poručio da do razgovora ne bi ni došlo da predsednik Vučić nije vratio državi dostojanstvo i ugled na međunarodnoj sceni.

“Kada bi svaki građanin Srbije očekivao punu podršku svom predsedniku u jednom od najtežih trenutaka za državu, politički marginalci zasipaju našu javnost lažima i napadima na predsednika Vučića”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ljudi koji su doveli do toga da KiM proglasi nezavisnost, svojim katastrofalnim odlukama i lenjošću, danas su najglasniji u širenju laži na račun predsednika Srbije, koji pokušava, kaže on, samo jedno -da spasi ono što su oni upropastili.