Zaista je ovo velika stvar i ja sam siguran da će ove godine biti više gostiju nego 2019. godine, kada je Kina bila prva po broju dolazaka

Ministar turizma i omladine Husein Memić u intervjuu za Alo! najpre je istakao sjajne vesti da je Narodna Republika Kina svojim građanima odobrila da grupno putuju u Srbiju, što znači da naša država u narednom periodu očekuje veliki broj gostiju iz te nama prijateljske zemlje.

– Zaista je ovo velika vest i ja sam siguran da će ove godine biti više turista nego 2019. godine, kada je Kina bila prva po broju turista. Mi ih spremno dočekujemo. Ono što nam fali jesu kineski prevodioci, Kinezi žele da imaju mogućnost kada dođu ovde, da ih neko vodi u obilaske.

Nedavno je završen Sajam turizma, da li ste zadovoljni rezultatima?

– Uveren sam da je ovo do sada najuspešniji sajam ne samo zbog rekordne posećenosti već i zbog činjenice da je Kina, kao do sada najznačajnija država partner, podigla ugled ove manifestacije u Evropi i svetu. Istakao bih i da je sedam afričkih država prvi put posetilo sajam, što je pružilo mogućnost domaćim turističkim agencijama da prošire ponudu za putovanja naših građana u inostranstvo. Imao sam priliku da se upoznam s velikim brojem izlagača iz svih delova Srbije i posebno me raduje što je većina zadovoljna ostvarenim rezultatima u prošloj godini i pravcem razvoja turističkog sektora.

Na otvaranju sajma ste dobili pohvalu od predsednika Vučića, da li ste se iznenadili?

– Drago mi je da je predsednik Aleksandar Vučić zadovoljan ne samo mojim već radom celog ministarstva. Mi smo inicirali neke nove ideje koje je predsednik prihvatio, na čemu sam mu veoma zahvalan. Velika obaveza je sada pred nama, rezultati u 2022. godini su najbolji do sada i siguran sam da ćemo nastaviti tim tempom.

Da li su građani zainteresovani za domaći turizam i gde najčešće putuju u Srbiji?

– Domaći turizam je doživeo pravi procvati procvat tokom pandemije, što potvrđuju dva miliona domaćih gostiju koji su prošle godine u rekordnom broju turistički putovali širom Srbije. Za domaće goste Sokobanja je ubedljivo prva destinacija s najvećim brojem noćenja, slede Vrnjačka Banja, Zlatibor, Beograd i Kopaonik. Među vodećim turističkim mestima za građane Srbije su i Lukovska i Prolom banja, te Čačak, Novi Sad, Tara i banja Vrdnik.

Koje projekte planirate da realizujete u ovoj godini?

– U fokusu naših aktivnosti ove i sledećih godina će biti Dunav, odnosno izgradnja kompletne turističke infrastrukture na celom toku kroz Srbiju. Do sada najveći državni projekat u turizmu započinjemo izgradnjom marine u Velikom Gradištu ove godine, a vrlo aktivno radimo sa svim lokalnim samoupravama koje su na dunavskom slivu na utvrđivanju ostalih prioritetnih projekata. Država ima jasan cilj, a to je da na turističkoj mapi Srbije Dunav dobije zasluženo mesto. Moramo reći i da su prethodnih godina napravljeni veliki koraci u tom pravcu, posebno na Donjem Podunavlju, rekonstrukcijom tvrđava Golubac i Ram, kao i završetkom radova na tvrđavi Fetislam.

Gde vi sa porodicom najčešće putujete za odmor?

– Poslednje dve godine nismo nigde putovali zbog situacije u porodici. Najradije odem do Sjenice, a u poslednje vreme i na Pešter, Uvac.. Volim prirodu i neistražena mesta bez gužvi.

Kako ste se snašli u Vladi?

– Početak mandata je bio više stresan jer sam kao direktor Kulturnog centra Novog Pazara navikao da stvari rešavam brzo. Sada je sve lakše, tim je dobar i imamo odličnu komunikaciju.

Šta vam kaže Rasim Ljajić, koje savete vam daje?

– Rasim je čovek koji mladim ljudima daje potpunu slobodu. Tako je bilo dok sam bio na čelu Kulturnog centra Novog Pazara, a isto je i sada. Uvek ga pozovem za savet jer je dugo u ovom poslu i njegovo iskustvo je od neprocenjivog značaja.

Život na relaciji Novi Pazar – Beograd

Planirate li da se preselite u Beograd?

– Živim na relaciji Novi Pazar – Beograd, a tako će biti i ubuduće jer mi je najvažnija konekcija s porodicom i svojim gradom. Kada sam dobio poziv od Rasima da budem ministar, u prvi mah nisam prihvatio, želeo sam da budem s porodicom, imao sam stabilna primanja i nisam nameravao da započinjem novi život. Najveći razlog je bio sin, jer u Novom Pazaru još nemamo dečjeg endokrinologa, imaćemo ga uskoro, i to je jedna od pobeda koju smo dobili. Znao sam da sa pozicije ministra mogu dosta stvari da promenim. Supruga, koja je moja najveća podrška, takođe je bila za, i sada sam tu gde sam.

Najveća životna pobeda

Srbija je usvojila protokol o postupanju u školi s učenicima obolelim od šećerne bolesti. Vaš sin ima dijabetes tipa 1, šta država još treba da uradi da bi pomogla deci koja boluju od dijabetesa?

– Ovo je jedna od mojih najvećih životnih pobeda. Osećaj kada menjate sistem, kada pomažete ne samo svom detetu nego svoj deci oboleloj od dijabetesa je neopisiv. To znaju samo roditelji koji imaju taj problem. Upravo sam saznao da će uskoro biti uvedeni i protokoli o postupanju s decom obolelom od šećerne bolesti u vrtićima, to je odlično. Ne želim biti potpuno zadovoljan, naša deca moraju da imaju sve ono što imaju sva druga deca u najrazvijenijim zemljama, mogućnost izbora senzora, pumpi bez katetera najnovije generacije, te glukagon u spreju. Idemo korak po korak, vrata su nam svuda otvorena i veliku podršku nam pruža ministarka zdravlja, javljaju se i udruženja. Nekako mi se čini da smo sada jedna velika porodica.