BEOGRAD – U rejonima mirnodopskih lokacija samohodnih diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u toku je intenzivna obuka borbenih posluga na raketnim sistemima „kub“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Obuka se u jedinici realizuje u kontinuitetu, tokom cele godine, kako bi se obezbedio najviši nivo osposobljenosti profesionalnog sastava za realizaciju zadataka protivvazduhoplovne odbrane teritorije i snaga Vojske Srbije.

U ovom periodu primarno se uvežbavaju normirane taktičke radnje prilikom posedanja vatrenog položaja, prevođenja raketnih sistema u pripravnost za dejstvo, kao i postupci tokom neposredne pripreme i realizacije gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru, u skladu sa definisanim vremenskim standardima, budući da je brzina reakcije borbenih posluga od ključne važnosti za uspešnu
realizaciju zadataka.

Ministarstvo dodaje da su u proces obuke uključene i avijacijske jedinice i snage za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje, kako bi uslovi za osposobljavanje bili što realističniji.
Raketni sistem PVO „kub“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru na malim i srednjim visinama, a odlikuje ga visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona.

U toku je modernizacija ovog sistema, kojom će se poboljšati njegova efikasnost i borbene mogućnosti, a time i unaprediti sposobnosti Vojske Srbije za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, stoji u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug