KIJEV/MOSKVA – Ukrajinske snage tvrde da su ubile više od hiljadu ruskih vojnika tokom prethodnih dana, dok se borba za Bahmut nastavlja, preneo je “Gardijan”.

U večernjem obraćanju od nedelje uveče, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je više od 1.000 ruskih vojnika ubijeno, a 1.500 ranjeno u borbama.

“Za manje od nedelju dana, počev od 6. marta, uspeli smo da ubijemo više od 1.100 neprijateljskih vojnika samo u sektoru Bahmut, što je veliki gubitak za Rusiju, baš na tom mestu kod Bahmuta”, rekao je Zelenski.

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da su borbe u Bahmutu “teške, veoma teške” i rekao da “što su ruske snage bliže centru, borbe su teže”.

KOMANDANT UKRAJINSKIH kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da je situacija oko Bahmuta ostala teška, ali da ukrajinska vojska odbija sve ruske napade da osvoji grad.

“Situacija je teška u Bahmutu. Svi neprijateljski pokušaji da osvoje grad su odbijeni artiljerijom, tenkovima i ostalim oružjem”, rekao je Sirski, preneo je Rojters.

On je dodao da “plaćenici ruske grupe Vagner napadaju iz više pravac” i da pokušavaju da probiju ukrajinsku liniu odbrane i napreduju ka centralnim delovima grada.

UKRAJINA je postala treći najveći uvoznik oružja u svetu u 202. godini, pokazuje nova studija Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI).

Od 1991. do kraja 2021. godine, Ukrajina je uvezla mali broj teškog naoružanja, a u prethodnih pet godina, Ukrajina je činila dva odsto svetskog uvoza oružja, dodao je SIPRI.

Kako navodi “Kijev independent”, uvoz oružja u Evropi povezćao se za 47 odsto između 2013. i 2022. godine “zbog tenzija između Rusije i većine zemalja EU”.

SIPRI je dodao da se udeo izvoza oružja iz SAD povećao sa 33 na 40 odsto na globalnom nivouo, dok je ruski izvoz pao sa 22 na 16 odsto.

POTPREDSEDNICA UKRAJINSKE vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je danas da je možda još oko 1.000 punoletnih osoba ostalo u Bahmutu.

“Možda ima još 1.000 punoletnih lica u gradu, ali ne znamo za decu kakvo je stanje”, rekla je ona u intervjuu za španski “El Pais”, preneo je TASS.

Prema njenim rečima, Kijev ceni pomoć Zapada, ali je potrebno još oružja i municije.

“Manje sam zabrinuta za broj vojnika, više me brine potreba za još oružja”, dodala je ona.

GRUPA RUSKIH žena i majki pozvala je predsednika Rusije Vladimira Putina da prestane sa slanje njihovih supruga i sinova “na klanje”, tako što ih primorava da se priključe jurišnim timovima, a bez adekvatne obuke ili opreme.

U video snimku koji je okačen na nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi voljeni bili prinuđeni da se “priključe jurišnim grupama” početkom marta, iako su bili na obuci samo četiri dana od mobilizacije u septembru, preneo je CNN.