RIM – Porodica Andree Papija, 26-godišnjeg italijanskog trkača kojeg je napao i usmrtio medved u šumi iznad Kaldesa, najavila je nameru da tuži autonomnu pokrajinu Trento i državu zbog programa ponovnog dovođenja i naseljavanja medveda u toj oblasti, izveštavaju danas lokalne novine, citirajući mladićevu majku.

Porodica se, kako prenosi list Mesađero, već obratila advokatima. Namera je da se ospori način na koji je projekat Life Ursus realizovan, bez konsultativnog referenduma među stanovništvom ovog kraja.

Prema rezultatima obdukcije, obavlјene u petak, Papi je podlegao ranama koje mu je naneo medved, rekao je izvor iz medicinskih službi.

DNK test bi trebalo da omogući identifikaciju životinje u narednim danima.

Kako prenose italijanski mediji, Andrea Papi je bio živ kada ga je napao medved i odvukao 70 metara. Hipotezu koju su izneli istražitelјi potvrdila su tri stručnjaka – mrtvozornik, veterinar i DNK stručnjak za životinje – koji su izvršili obdukcione testove.

Predsednik provincije Trento Mauricio Fugati potpisao je hitnu uredbu za odstrel primerka medveda odgovornog za napad, a najavio je i da će tražiti da nadležne službe na odgovarajući način reaguju povodom još tri medveda koja se smatraju problematičnim.

Pored toga, sledeće nedelјe Fugati će se sastati sa ministrom životne sredine i zatražiti promenu modela upravlјanja i nadzora nad medvedima u Trentinu.

indeksonline.rs/Tanjug