BERLIN – Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer uručuje danas bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki krst za zasluge, najviše odlikovanje koje postoji u Nemačkoj, a o nasleđu njene politike iznose se sasvim različiti stavovi.

Komentator portala DW Albreht fon Luke ocenio je da je vreme tokom koga je Merkel bila na vlasti “era 16 izgubljenih godina”.

“Tek počinjemo da shvatamo koliko je problematično nasleđe Angele Merkel”, kaže on i dodaje da je potpuno pruranjeno sada dati takvu nagradu Angeli Merkel, jer, kako smatra, još nije jasno šta su njene zasluge, a šta neuspesi.

Drugi joj pripisuju zasluge jer je tokom perioda ogromnih preokreta branila postojeće stanje stvari.

“Uspela je da održi EU na okupu i da je ojača u burnim vremenima“, kaže za Dojče Vele politikolog sa minhenskog Univerziteta “Ludvig-Maksimilijan” Lukas Šram.

“Aktuelni šefovi država i vlada nedavno su rekli da Merkelova nedostaje na samitima Evropskog saveta zbog njenog autoriteta”, dodaje Šram.

Bankarska, dužnička i izbeglička kriza pod njenom vlašću su pogodile Evropsku uniju. Velika Britanija je napustila EU, dok su SAD pod predsednikom Donaldom Trampom bile otvoreno neprijateljske prema Merkel, navodi DW i ocenjuje da za vreme Merkelove, koju su zvali „klimatska kancelarka“, Nemačka nije ostvarila ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Kritičari smatraju da je Merkel bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska zavisnost Nemačke od Rusije tokom njenog mandata tumači kao greška.

DW ocenjuje da debata o nasleđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i da će na nju uticati događaji koji predstoje, ali da odluka da joj se dodeli Orden za zasluge vraća penzionisanu kancelarku u centar pažnje, što je ona pokušavala da izbegne otkako se vratila privatnom životu.

indeksonline.rs/Tanjug