BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za tri godine kaznu Mirku Lješkoviću i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od 11 godina, zbog pomaganja u ubistvu I.P. 22. oktobra 2005. godine u Beogradu.

Brat okrivljenog, Danilo Lješković je pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora za krivično delo ubistvo, odnosno na 15 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu je preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o krivičnoj sankciji i Mirka Lješkovića osudio zbog izvršenja krivičnog dela ubistvo pomaganjem, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prema nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog imao u vidu njegove porodične prilike, dok je od otežavajućih okolnosti pravilno uzeo u obzir činjenicu da je okrivljeni ranije osuđivan.

Međutim, prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud olakšavajućim okolnostima na strani okrivljenog nije dao dovoljan značaj, dok je otežavajućim okolnostima dao prevelik značaj, pa je Apelacioni sud, posebno uzevši u obzir da je krivično delo učinjeno pomaganjem, preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o krivičnoj sankciji.

Braća Lješković su nakon ubistva pobegli iz zemnje, a godinu dana kasnije uhapšeni su – jedan na Cetinju, drugi u Banjaluci, odakle su izručeni Srbiji.

Oni su sa ubijenim mladićem u vreme ubistva bili u neraščišćenim imovinskim odnosima. Našli su se u jednom stanu radi navodne nabavke opojne droge spid, pa su nakon kraće rasprave Danilo i Mirko Lješković napali I.P. snažnim udarcima i onesposobili ga da se brani.

Danilo Lješković je iz neposredne blizine, “sa ustima cevi pištolja prislonjenim u levu stranu grudi oštećenog, ispalio jedan hitac iz pištolja u telo oštećenog i naneo mu smrtonosnu povredu”. Nakon toga je sa tepiha u sobi pokupio čauru od ispaljenog metka, pa su obojica pobegli sa lica mesta.

Prema pisanju medija, braća Lješkovići bili su ranije traženi i zbog razbojništava u Beogradu.

indeksonline.rs/Tanjug